Op aanvraag: Muziek

Ik vroeg onlangs aan jullie als lezers om me wat blog inspiratie te bezorgen. Vandaag zal ik het op vraag van Satur9 over muziek hebben. Verdere inspiratie blijft trouwens nog steeds welkom.

Alhoewel muziek een belangrijke rol speelt in mijn leven, vond ik de vragen niet zo makkelijk. Dat is iets waar ik zelf wel wat van schrok. Het gaat vooral over de rol van muziek in het verleden en ik kon daar niet direct veel over zeggen. Ik denk dat de conclusie zich opdringt dat ik een heel slecht geheugen heb. Oeps. Een andere conclusie is dat dingen evolueren. Muziek die van levensbelang was toen ik 18 was, is dat nu blijkbaar totaal niet meer. Enkele uitzonderingen daar gelaten. Nochtans kan ik heel obsessief en intens met dingen bezig zijn. Wanneer ik muziek goed vind, staat die plaat doorgaans enkele maanden op repeat en luister ik naar weinig anders. Ik kan daar echt mee gaan slapen en opstaan. En mij heel slecht voelen als ik een concert mis van een groep die ik echt wil zien bijvoorbeeld. Dat was vroeger zo maar dat is eigenlijk nog altijd. Maar ik draag die muziek blijkbaar niet mee voor de rest van mijn dagen. Is dat bij jullie wel zo? Het was in elk geval een interessant zelfonderzoek.

En nu het antwoord op de vragen.

Wat luisterde je als kind/tiener/jongvolwassene?

Ik heb altijd vooral naar de radio geluisterd. Als kind luisterde ik dus naar wat thuis opstond en dat was niet echt geweldig. Op een bepaald moment ontdekte ik dan de Top 30 en de Vlaamse Top 10, als ik het me goed herinner. Zat ik met een cassetje klaar aan de radio om favoriete nummers op te nemen. Ik herinner me dat mijn tante ooit voor mijn verjaardag Een kopje koffie van VOF-De Kunst heeft aangevraagd op Radio Velm. De naam van de groep kende ik toen niet denk ik maar ik was zot van dat liedje. Ik was toen wellicht 9 jaar. Ik herinner me vaag ook cassetten van de Pet Shop Boys en Rick Astley. En heel vroeger vond ik Michael Jackson wel cool maar heel lang heeft dat ook niet geduurd.

Als tiener heb ik een serieuze metal-periode gehad. Begonnen met Guns ’n Roses gevolgd door Metallica toen ik een jaar of 14 was. Dat is dan helemaal verder geëvolueerd naar de allerzwaarste metalen, zijnde death metal. Morbid Angel, Carcass, Dismember waren favoriete groepen. Van die slepende dingen als Tiamat en My Dying Bride mochten er ook zijn. En Paradise Lost vond ik de max. Ik ben ooit nog op Metalopolis geweest met Jan Hautekiet!

Tegen tegen het einde van het middelbaar is mijn smaak dan wat beginnen diversifiëren en ging het scherpste kantje er wat af. Toen ben ik gigantisch fan beginnen worden van alternatieve gitaarrock zoals het toen op Studio Brussel werd gespeeld. Ik werd voor zeer lange tijd een heel grote fan van dEUS (Worst Case Scenario en In a bar under the sea werden grijzer dan grijs gedraaid) en Zita Swoon, toen nog Moondog Jr. De hele Antwerpse scène kon me wel bekoren, herinnert iemand zich DAAU nog of Dead Man Ray?

Natuurlijk was het ook de tijd van de grunge en kon je toen niet jong zijn zonder fan te zijn van Nirvana en Pearl Jam. Nirvana ben ik wel vrij snel beu geraakt en kan ik intussen niet meer horen. Radiohead en Counting Crows heb ik ook heel veel naar geluisterd.

Zowat de enige blijver uit die tijd is Greg Dulli met The Afgan Whigs. Die ben ik altijd blijven volgen en in mijn hart blijven vragen. Vraag me niet waarom, maar het is zo.

Wie heeft je daarin beïnvloed, wie voorzag je van muziek, wie was een inspiratiebron?

Dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk vooral de radio, Studio Brussel. En dan een goede vriendin die ook erg met muziek bezig was. Ik vermoed dat ik Studio Brussel heb leren kennen via mijn oudere broer, maar die was nooit zo zwaar met muziek bezig. Maar dat kan niet anders dan via hem gegaan zijn denk ik. Toen heb ik verder zelf mijn weg gezocht, vooral dus door heel intens naar de radio te luisteren en later ook Humo en gratis muziekmagazines uit te pluizen en in cd-winkels te gaan rommelen.

Wat was/is de invloed daarvan op je leven/wie je bent?

Dat is echt een moeilijke vraag. Als tiener was de invloed supergroot. Welke muziek je goed kon bepaalde toen echt nog je identiteit; de kleren die je droeg, de mensen met wie je omging. Maar om nu te zeggen dat muziek me heeft gevormd tot wie ik nu ben, dat lijkt me ook overdreven. Is het niet omgekeerd, dat wie je bent je net aansluiting laat vinden eerder bij de ene vorm van muziek dan de andere?

Los daarvan denk ik dat gevolgen van muziek van vroeger wel nog verder blijven duren nu, in accenten in kledingstijl of smaak, al zal het allemaal een pak minder uitgesproken zijn. De vele gaatjes in mijn oren komen wellicht omdat dat toen cool was in de kringen waar ik me bevond.

Wat zijn je favoriete albums?

Alles van The Afghan Whigs en The Twilight Singers

High Violet en Boxer – The National

The Suburbs – Arcade Fire

Sams Town – The Killers

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats

Thin Walls – Balthazar

Amir – Tamino

 

 

2 gedachten over “Op aanvraag: Muziek

  1. Heel erg leuk om te lezen, fijn dat je er zoveel denkwerk ingestoken hebt, en er zelf nog iets aan had ook.

    Ik herken wat dingen van mij in jou (het obsessief bezig zijn met, weken en maanden naar hetzelfde luisteren, het daarna weer loslaten), en da’s plezant.

    Hoe ouder ik word, hoe meer ik vind dat muziek een grote invloed had op mij, gewoon omdat ik er altijd zo van gehouden heb en mee bezig geweest ben. Sommige albums zijn gewoon een onderdeeltje van mij (Try Whistling This van Neil Finn is er zo eentje, dat zit gewoon in mij ingebakken). Sommige muziek van vroeger kan ik niet meer uitstaan (Queen bijvoorbeeld, of later ook Guns ‘n’ Roses, Nirvana luister ik ook niet echt graag meer naar maar heb ik het minder last mee, Metallica heb ik al sinds jaar en dag een gruwelijke bloedhekel aan), maar er zijn er een aantal die al sinds mijn 16e of zo meegaan.

    Ah, muziek, een mens kan er toch blijven over praten hè 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.