Ik doe mee aan Tournée Minérale

Jep, ook ik doe mee aan Tournée Minérale en zal in februari geen alcohol drinken. Ik vind dat best wel belangrijk. En heus niet alleen omdat mijn lieve werkgever het spel organiseert. Al speelt dat zeker een rol.

Ik vind het belangrijk voor mijn gezondheid. Voor mij persoonlijk verwacht ik nu geen groot effect, aangezien ik maar 1 of 2 glazen alcohol drink op een maand. Maar elk glas is ongezond. En ik wil daar heel bewust mee (blijven) omgaan.

Het voornaamste vind ik dat er iets moet veranderen aan hoe we als maatschappij met alcohol omgaan. Ook daarin is de Tournée een ander positief verhaal. Alcohol moet niet. Ik las ooit dat we als maatschappij alcoholverslaafd zijn. Een overstatement? Ik vrees van niet. Eender welk feest, wat gebeurt er? Eerst bubbels of een ander aperitief, dan wijn bij het eten. Een avondje uit? Niet compleet zonder bier of wijn. We kunnen niks vieren zonder alcohol. We kunnen niet uit eten gaan zonder alcohol. We kunnen niet eten zonder alcohol. We kunnen ’s avonds achter de tv misschien zelfs niet tot rust komen zonder alcohol.

En nee, dat is niet ok. Helemaal niet.

Ik schrik ervan hoeveel verzet er trouwens nog altijd is. Op de Facebook van Tournée Minérale worden mensen uitgemaakt voor paters, seuten en triestige planten. Sommige medemensen zien in de maand zonder alcohol zelfs een complot van de moslims om onze cultuur kapot te maken. Tournée Halal. Je mag je nu wel verslikken in je tas koffie, maar het is waar gebeurd.

Ik heb het daar moeilijk mee. Dat onze jeugd op school lessen gezonde voeding en drugpreventie krijgt maar op elk familiefeest de zatte nonkel ziet. Hoe elke zondag de flessen wijn leeg raken aan de gezellige eettafel. Op de voetbaltraining van Zoon werden er ‘bubbels’ geschonken, alcoholvrij uiteraard, maar ‘dan hebben jullie ook wijn’. Zes- en zevenjarigen leren daar al dat er drank bij moet. Anders hoor je er niet bij. Kinderen worden 16, hup daar hoort een glazeke cava bij. Als het al duurt tot hun zestiende verjaardag that is.

En nee, ik ben niet tegen alcohol. Ik geniet ook van een glas bij momenten. Maar het zou wel fijn zijn moest er bewuster mee omgegaan worden. Net als met tabak intussen het geval is. En daarom doe ik dus ook heel overtuigd mee, in februari.

Een gedachte over “Ik doe mee aan Tournée Minérale

  1. Ik doe niet mee, omdat ik maar sporadisch nog een glas drink. Bij feestjes, inderdaad. Een glaasje cava lust ik dan nog altijd graag. Maar voor de rest: ik drink nauwelijks nog alcohol. Mee gestopt toen ik stopte met roken.

    En ik ben superblij dat ik kinderen opgevoed heb die heel bewust omgaan met alcohol: rijden ze met de auto, dan drinken ze niet. Gewoon: niet. Geen discussie. En voor de rest drinken ze ook weinig. Ze zien het verschil: hun vader drinkt wel nog altijd zoals vroeger, en dringt vooral bij zoon aan, “allez jong, een pintje, allez, waarom niet”. En daar moet zoon altijd voet bij stuk houden, dat hij niet wil. En hij vindt dat dus écht vervelend. Het is zijn keuze, en niemand moet hem daarop aankijken. Groot gelijk, ik ben blij dat ik zo’n verstandige kinders opgevoed heb. Ik hoop dat het merendeel van hun generatie er zo mee omgaat, ik heb toch de indruk dat velen van hen verstandiger zijn op dat vlak dan dat wij vroeger waren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.