Op de fiets

Ondertussen pendel ik zes weken van en naar het station met de fiets. Tijd voor een stand van zaken lijkt me.

Om kort te zijn: I love it. Het was even zoeken naar een goede route van het centrum naar het station maar ik had er vrijwel meteen een gevonden en die volg ik nog altijd. Rustig, deels langs het water, op de meeste plekken een mooi van de rijweg gescheiden fietspad of een fietsstraat. Enige nadeel, het is wel druk, soms fiets je in de fietsersfile 😉

Het grootste voordeel is de flexibiliteit. Als vroeger mijn trein meer dan 3 minuten vertraging had, en dat heeft de NMBS zowat standaard, dan miste ik de bus en moest ik een tiental minuten in de kou wachten op een trein richting Dampoort om dan nog een kwartier naar huis te wandelen. Drie minuten vertraging, twintig minuten later thuis. Na een werkdag van 8 uur en 3 uur pendelpret zijn die laatste extra 20 minuten er teveel aan. Heeft de trein nu 3 minuten vertraging, dan ben ik 3 minuten later thuis dan anders. No biggie. Ik zit dus veel meer ontspannen op de trein. Idem ’s morgens als ik de kindjes afzet op school. Deze week nog eens de tram genomen omdat de Dochter haar fiets moest meedoen naar school en dat niet compatibel was met zelf mijn fiets mee te nemen. Ik ben toen om 8u29 op school vertrokken en heb moeten rennen om de trein van 9u01 te halen. De tram staat overal stil en door werken aan het station is de halte nu ook verder dan normaal.

Voordeel twee, het is gewoon verdomd plezant. Ik heb een beetje lichaamsbeweging en verzet mijn zinnen. Fietsen is ontspannend. Op de tram of bus zitten, not so much. En zeker met het zachte en zonnige weer zoals nu. Zalig om dan te fietsen. Tijdens die ene dag op de tram deze week miste ik dat dagelijks half uurtje fietsen echt al.

Zijn er dan geen nadelen? Wellicht wel. Ik weet nog niet wat ik ga doen als er sneeuw ligt. En een beetje regen vind ik totaal niet erg, maar hevige plensbuien zegt me ook niet zoveel. En aan fietsen in het donker moest ik ook even wennen, maar dat is inmiddels al helemaal gewoon geworden.

Het grootste minpunt? De anderen. Het is druk in de stad. Op de fiets moet je soms ogen op staarten hebben, zoals mijn mama vroeger zei. Van die tentakels die bewegen en alles gezien hebben. Studenten met een hoofdtelefoon op die al sms’end en zwalpend aan een slakkengangetje fietsen, bejaarde dames die vrolijk zij aan zij fietsen op een tweerichtingsfietspad en tegenliggers de weg versperren, op het fietspad geparkeerde auto’s, voetgangers die het voetpad te min vinden en het fietspad innemen, auto’s die de fietsstraat niet respecteren,…

Maar so far so good. Ik ben helemaal overtuigd van de fiets. En probeer dat ook over te dragen op de kinderen trouwens;

Een gedachte over “Op de fiets

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.