The Killers @Sportpaleis 06/03/2018

Wat had ik er zin in. Ik volg ze van in het begin en er zijn periodes in mijn leven geweest dat ik amper naar andere muziek heb geluisterd. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik niet altijd even blij was met alle nummers de afgelopen jaren in vergelijking met die op de eerste twee platen, maar ik ben altijd zot van de groep gebleven. En als ik kans zie om ze live te zien, laat ik die niet liggen. Want de kerels uit Las Vegas brengen altijd een stukje van de hoofdstad van de kitch en de decadentie mee en Brandon Flowers is gewoon een geweldige kerel.

Het had wat voeten in de aarde om er te raken, met verhinderde babysits, honden die de hele keuken hadden voorzien van minder prettige substanties, zieke kinderen en wegenwerken op het traject naar de oma die de kindjes opving, maar uiteindelijk raakten we allebei via een ander parcours tijdig in de zaal en vonden elkaar terug tussen de 16.000 andere toeschouwers. Oef. Meer nog, we raakten nog redelijk vooraan in de zaal en ik kon voor een keer zelfs redelijk goed het podium zien.

Ik had enkele minder positieve reviews gelezen van de show in Amsterdam enkele dagen eerder, maar eerlijk waar, het was een geweldige show. Alhoewel van de oorspronkelijke Killers maar 2 leden aanwezig waren en het geluid zoals steeds in het Sportpaleis (duidelijk geen ‘muziekpaleis’) abominabel was; gitaren waren er amper te horen ondanks het feit dat er 6 muzikanten op het podium stonden. Pijnlijk.

the killers, brandon flowers, sportpaleis, concert

Er werd meteen keihard begonnen met recente hit Run For Cover naadloos gevolgd door oudje en goedje Somebody Told Me en dan het overpoppie Spaceman. En dan deemsterde de set wat weg met de duidelijk minder goede songs The Way It Was en Shot At Night (weliswaar met door Flowers aangemoedigd koor van de hele zaal). En dat is een beetje het verhaal van de hele show; topsongs, uitzinnig publiek, adrenaline en dan een dipje om je vervolgens weer op te laden voor enkele euforische momenten. Euforie die werd aangezwengeld door de perfecte show met knappe videobeelden (een stuk uit de begingeneriek van True Blood gespot), een uitgekiende aankleding van het podium (die watertoren!) en gericht gebruik (niet te veel, niet te weinig) van dingen als laser, confetti en … vuurwerk!

Brandon Flowers was in vorm (de verklaring voor de mindere show in Amsterdam lag blijkbaar minstens deels bij het feit dat hij nadien naar het ziekenhuis moest en er een probleem met zijn keel. Hij was steeds in beweging, gebruikte heel het podium en jutte het publiek op. Eerst met een gewone strakke zwarte outfit met wat bling maar bij de bisnummers volledig in het goud als een eigentijdse Elvis… En ja, hij komt daarmee weg…

Hoogtepunten: Jenny Was A Friend Of Mine, Human, Romeo & Juliet (Dire straits cover), Smile Like You Mean It, For Reasons Unknown (met fan uit het publiek werd geplukt en mocht drummen maar waarvan ik nu lees dat het de drummer is van Flowers solo-optredens?), The Man (waarin Flowers helemaal los kon gaan qua pose, de max), A Dustland Fairytale, Read My Mind en All These Things That I’ve Done.

Na een lange reeks hits hadden we dan nog niet eens de bisronde gehad. Die startte een beetje mak met The Calling en het blijkbaar zelden gespeelde Midnight Show maar sloot toen in absolute schoonheid af met pareltjes en publiekslievelingen When You Were Young en Mr. Brightside. Waarna we met een zeer tevreden gevoel huiswaarts keerden (of eerst de beestentram op de stad uit) en nu nog geruime tijd op onbewaakte momenten gespot kunnen worden met Killer songs op de lippen en in de oren.

 

the killers, brandon flowers, sportpaleis, concert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.