Het communieseizoen oftewel atheïsme en kleuters

Afgelopen zondag waren we uitgenodigd op het communiefeest van een nichtje. Dat zorgde voor heel wat vragen bij Zoon. Eerst dacht hij dat het om een verjaardagsfeest ging. Waarop we hem dus duidelijk moesten maken dat het een ander soort feest was. Waarop – uiteraard- de vraag kwam wat dat dan is, een communie. En we meteen heel wat topics hebben aangesneden op kleutermaat.

Zoals het feit dat verschillende mensen verschillende religies hebben en anderen helemaal geen. En dat er kerken zijn met missen en pastoors en mensen die ter communie gaan. En dat volgend jaar in het eerste leerjaar de klas in groepjes gesplitst zal worden met elk een aparte juf als het om godsdiensten gaat. En dat sommige kindjes dan hun communie gaan doen maar anderen niet. En dat er ook een lentefeest is. Maar dat het eigenlijk gewoon gaat om het vieren van het feit dat je groot wordt. En dat je dat op veel verschillende manieren kan doen. En dat er bij ons geen sprake gaat zijn van een communie of communiefeest.

Best wel moeilijk om zo’n dingen aan te kaarten met een vijfjarige met ontzettend veel vragen. Maar het is wel iets dat af en toe de kop opsteekt. Bv als we naar huis wandelen langs de St Baafs kathedraal en hij wil weten wie er daar woont en wat er daar dan gebeurt. En wat het verschil is tussen de klokken van het belfort en de klokken van de kathedraal. 

Maar het is wel iets waar we een uitgesproken mening over hebben en dat we dus van jongs af aankaarten.

Een gedachte over “Het communieseizoen oftewel atheïsme en kleuters

  1. Janna was rond haar 6 à 7 jaar erg gefascineerd door Jezus en wat er allemaal kwam kijken rond de katholieke godsdienst. Nu zijn er in de familie van mijn ex nogal wat overtuigd katholieke mensen (waar ik ook respect voor heb, maar mijn ding is het helemaal niet). Een neefje van haar leeftijd deed zijn eerste communie, en mijn ex en Janna zijn samen naar de mis geweest. Was blijkbaar een lange en saaie dienst, waarna Janna haar fascinatie abrupt een einde kende.

    Like

Reacties zijn gesloten.