Kerstvakantie en hoe die te overleven

Ik en mijn kinderen hebben uiteraard wel een en ander gemeen aangezien we een aanzienlijk deel genen delen, maar ik wil het hier toch vooral over 1 van die gedeelde eigenschappen hebben. Namelijk dat als we een hele dag thuis moeten zitten, we heel ambetante mensen worden. En gezien de kerstvakantie zo in de donkerste dagen van het jaar zelden leidt tot picnics in het park, kon dat wel eens voor problemen zorgen.

De kerstvakantie dit jaar is echter een groot succes voor allen. En hoe dat komt? Simpel, door elke dag iets te voorzien. Soms iets groot, soms gewoon een pannenkoek gaan eten op de kerstmarkt of inkopen gaan doen in de Colruyt. Maar elke dag heeft minstens 1 duidelijke activiteit nodig.

Dit deden we zoal de afgelopen dagen:

  • We gingen 3 keer naar het Spekken theaterfestival. Studio 100, Disney en Ketnet allemaal goed en wel maar ik wil mijn kinderen ook de theatercultuur meegeven. En dus spendeerden we voor de derde kerstvakantie op rij wat tijd in theater Tinnenpot. Een keer met het hele gezin en nog twee keer enkel Zoon en ik. Steeds geslaagde uitjes.
  • Wanneer we niks te doen hadden of gewoon een hongertje hadden, nood aan een frisse neus, trokken we naar de kerstmarkt. Dat kan nu eenmaal als ze op 500 meter van je voordeur staat. Leven in de stad is handig. We aten pannenkoeken en gebakken mastels bij de vleet, gingen naar de schaatsers kijken, draaiden eens rond op het Roue de Paris, de kindjes kropen op de paardenmolen, we haalden warme choco, noem maar op. 
  • Een dag gingen we naar Plopsaland. De voorspelde zon liet zich niet zien en verdorie, een ganse dag buiten lopen in een pretpark bij 1 graad is echt HEEL koud. Nu weten we ook dat onder de 5 graden een heel aantal attracties gesloten zijn. Maar in de voormiddag moesten we echt nergens aanschuiven en dat compenseerde toch ook wel redelijk wat. En we aten een pannenkoek (alweer) bij een van de houtvuren buiten, gezellig. Dus eigenlijk toch wel een aanrader, al had het helemaal de max geweest bij zon en een graad of 4 extra.
  • We gingen met zijn allen naar de film. Het werd Julius in Winterland wegens een half uur korter dan Vaiana en de jongste heeft geen zittend gat. Heel mooie film met oude animatietechnieken die daardoor heel warm is. Met toch wel de nodige humor en moderne accenten in. Helaas kon de oudste notabene niet slapen die nacht omdat hij bang was van de Krampus…
  • Cadeautjes kopen; schakel kinderen in de brainstorm in en in de jacht door de winkels. Ook inpakken was hier een hit, zijn we eeuwen mee zoet geweest.
  • Feesten natuurlijk. Op oudejaar bleven ze voor het eerst tot 2 uur op…
  • Bij gebrek aan beter is er nog altijd de binnenspeeltuin waar ze enkele uren kunnen uitrazen.
  • Knutselen en gezelschapsspelletjes spelen in de resterende binnentijd.

kerstvakantie

Advertenties