Oudehondenkwalen

Dat Figo oud wordt, heb ik hier vast al eens verteld. Net zoals dat hij almaar meer kwalen krijgt en meer verzorging nodig heeft. Zo moest ik hem elke ochtend 4 pillen geven (3 voor zijn nierfalen en 1 voor de arthrose), zijn tanden poetsen met hextril tegen de zware ontstekingen, vaak gaan wandelen omdat hij zich niet meer kan inhouden en traag wandelen en hem trappen op- en afdragen omdat zijn poten niet meer te vertrouwen zijn. Op de koop toe lust hij zijn dieetvoeding voor zijn nieren niet en werd hij heel mager.

En toch doe ik het allemaal met plezier. Een hond is voor het leven, toch. Ook in die laatste fase, wanneer het minder leuk wordt.

figomedium.jpg

Maandag ging ik met hem naar de dierenarts en kwamen er helaas nog een boel kleine en minder kleine aandachtspunten bij.

Ondanks de detartratie een jaar geleden verergeren zijn tanden zienderogen. Hij heeft gewoon de pech slechte tanden te hebben. Een niet onbekend probleem bij geadopteerde windhonden die in hun eerste levensmaanden soms smurrie te eten kregen in plaats van stevige brokken en gewoon ondervoed waren. Al kan het natuurlijk ook gewoon genetisch zijn; mijn tandvlees ontsteekt ook makkelijk. De dierenarts denkt dat we dit jaar nog een nieuwe ingreep onder narcose moeten doen, wat geen goed nieuws is voor een hond van zijn leeftijd die te weinig weegt en wat verzwakt is. Ik ga proberen het zonder te doen door twee keer per dag intensief te poetsen voor zover dat mogelijk is, want het doet hem pijn. Daarom dat we nu starten met een antibioticakuur om de huidige ontstekingen te lijf te gaan. Dus: 2 extra pillen per dag en tanden poetsen.

Zijn oortjes bleken licht ontstoken. Remedie: elke dag spoelen en uitkuisen. Geen probleem alleen vraagt het weer maar tijd, iets wat ik weinig heb en is Figo enorm gevoelig aan zijn oren. Zonder overdrijven, als een vreemde hem daar nog maar aanraakt jankt hij al. Gelukkig mag ik er wel aankomen.

De arthrose is verergerd maar de medicatie daarvoor is slecht voor de nieren, het enige wat we kunnen is het kruidenpreparaat dat hij neemt opdrijven naar 2 tabletten per dag in plaats van 1. Dus 1 pil erbij.

En tot slot is zijn ‘pietje’ zoals de dierenartse het noemde ontstoken. Dus wacht mij elke avond de gezellige taak de hond een badje met isobetadine te geven aan zijn intiem deel. Daar heeft hij gelukkig geen enkel bezwaar tegen, haha.

Dus elke dag 7 pillen, oren kuisen, tanden twee keer poetsen en zijn piemel baden. Kostprijs: iets van een 230 euro voor 6 maanden medicatie, oorkuiser, tandpasta,… Nog eens 30 euro consultatie, wat zeker niet te veel is want ik heb daar 45′ binnen gezeten. Ik heb een super dierenartse. En nog eens 20 euro voor de vaccins.

En omdat hij zijn voer niet lust, gaan we voor hem koken; rijst met vis en kip. En insecten mag ook maar dat zie ik precies minder zitten.

Het is veel werk. Het neemt vaak net dat half uurtje in dat ik na een lange werkdag, 3 uur pendelen en de kindjes in bed leggen voor mezelf over hou. Maar ik heb het er voor over. Ik zie dat beest doodgraag. En ik ben het hem verschuldigd.

figo schema.jpg

Advertenties

Een gedachte over “Oudehondenkwalen

  1. Ocharme Figo, hij kon het niet beter treffen! Als jullie hulp nodig hebben, ik wil altijd helpen hé. Hij mag ook gerust een dagje komen als jullie eens weg moeten.
    Ik hou mijn hart al vast voor Mati.
    Die oortjes, dat had Boika ook dat niemand er mocht aan komen. En dat van die tanden wist ik niet dat het bij de geadopteerde windhonden vaker voor kwam. Tiqi heeft er inderdaad minder last van (hij is op 6 weken oud in het asiel beland)

    Like

Reacties zijn gesloten.