E-mailetiquette

Vinden jullie het eigenlijk ook zo irritant, zeg maar hemeltergend hoe sommige mensen met hun e-mailverkeer omgaan. Professioneel, bedoel ik dan.

Een heleboel mensen bijvoorbeeld vinden het niet eens nodig een antwoord te sturen. Dat gebeurt dus echt vaak he. Voorbeelden uit het laatste jaar: stielmannen, het CLB van de school, de coördinator van de opvang, professionele contacten, iemand die vermeld staat bij ‘contacteer mij voor vragen’ bij een rondleiding op Open Monumentendag,… Gewoon. Geen. Antwoord. Als je iemand opbelt, zeg je toch ook niet van “Trekt uw plan, hier heb ik even geen zin in/geen tijd voor”.

Ik vermoed dat veel mensen het druk hebben. Ah ja, wie niet. En dus niet direct antwoorden en een mail mentaal doorschuiven naar later. Waardoor die op enkele dagen tijd letterlijk uit beeld verdwijnt en je dus op je antwoord mag fluiten. Dat kan gebeuren. We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal overbevraagd. Maar he, je kan zo van die handige vlagjes aan berichten zetten, wisten jullie dat? 

Het is zo erg dat het soms gewoon schrikken is wanneer iemand wél correct met e-mail omgaat. Bv gewoon terugmailt van “hallo, ik zit nu even met een enorme deadline maar ik neem over x weken weer contact met je op”. En dat dan gewoon ook DOET. Uit zichzelf. Zo’n mensen wil je toch gewoon kussen? 

Ik zocht het net even op online. En we zouden onze mails moeten beantwoorden binnen de 24 tot maixmaal 48 uur. Ok, dat haal ik dus ook niet altijd. Maar zo even aangeven wanneer je wel kan antwoorden, dat vind ik echt wel een uitkomst.

Mailen is minder indringend dan bellen wat maakt dat je mails kàn achteruitschuiven en een telefoon natuurlijk niet. Maar dat mag in deze tijd geen excuus zijn. Het zijn evenwaardige media. Trouwens, probeer bepaalde mensen maar eens te pakken te krijgen via telefoon. Drie keer een voicemail inspreken en nooit teruggebeld worden of de telefoon die eindeloos blijft overgaan, de ambtenaar die enkel tussen 9 en 12 te bereiken is op dinsdag en donderdag,…

Een ergernis dus, je leest het al…

2 gedachten over “E-mailetiquette

  1. Een mail-ergernis die ik regelmatig tegenkom: waag het niet om in een mail pakweg 3 dingen te vragen. Vooropgesteld dat je dus antwoord krijgt, is het doorgaans een antwoord op slechts een van de vragen: dikwijls op de eerste vraag, soms alleen op de laatste, veel minder op de middelste, en zelden of nooit op allemaal. Op die manier blijf je soms ook wel bezig 😦

    Like

Reacties zijn gesloten.