Roltrapregels

Je staat op de roltrap in het treinstation. Waar sta je?

 • rechts, je rijdt toch ook rechts
 • in het midden, sta ik het meest stabiel
 • links
 • ik heb daar nu eens nog nooit op gelet.

Anyone?

Wel, dit is nu eens iets waar ik mij niet alleen gi-gan-tisch aan erger, maar waardoor ik dus ook regelmatig een verbinding met bus of trein door mis. Het is nochtans simpel en in de rest van de wereld lijkt iedereen deze ongeschreven regel te kennen. Zelf pikte ik het bv op in de Londense metro als tiener.

Op de roltrap sta je rechts als je niet gehaast bent en gewoon blijft staan achter de persoon voor je. Als je wil babbelen met je vrienden. Als je aan het lezen bent op je smartphone. Maar bovenal: je laat de linkerkant vrij voor de mensen die gehaast zijn en voorbij willen steken.

Dus kunnen we dat nu voor eens en voor altijd even afspreken? 

2 gedachten over “Roltrapregels

 1. Hing er onlangs niet zo’n reclame in het station van Sint-Pieters? Ik dacht dat je ook rechts moet staan… Of was het dat je niet mag stappen/lopen op de roltrap…

  Like

 2. Ik pikte het zelf op in Brussel en vond het heel logisch, had trouwens de indruk dat het vrij consequent werd toegepast.
  PSke: Wou nog reageren op de oudere post in verband met ziek zijn, maar zie dat de commentaren zijn afgesloten.
  Voor mijn zwangerschapsverlof zei mijn baas nog dat ik toch ook écht niet veel ziek was (was nog nooit afwezig geweest wegens ziekteverlof in al die jaren). Na mijn zwangerschapsverlof was ik genoeg ziek voor de rest van mijn carrière: drie maal buikgriep (zoon geen enkele keer), een luchtpijpontsteking (dat doet trouwens écht veel zeer, Zoon had toen ook niets), een oorontsteking (heeft Zoon nog nooit gehad, en heb ik volgens mijn moeder als kind zelf ook nooit gehad, wel als prille moeder dus), en tig verkoudheden.
  Mijn huisarts bevestigde toen dat dat normaal was en dat dat ging beteren. Dat is na een jaar effectief gebeterd, maar ik merk dat ik toch nog steeds minder weerstand heb dan vroeger. Zoon zelf was en is sterker dan ik: hij is echt zelden ziek (m.u.v. die smerige griep dit jaar).
  Ik hou wel ’n beetje mijn hart vast voor het komende jaar, but then again: this too shall pass…

  Like

Reacties zijn gesloten.