Slaap zacht lieve Luca

eliasenluca.jpgAl heel lang moest ik hier eens een update typen over mijn honden. Een minder heuglijke update, over hoe oud en grijs ze geworden zijn. Over hoe Luca een ernstig nierprobleem heeft waaraan weinig meer te doen valt en Figo geregeld door zijn poten stuikt. Hoe mijn twee langpoters veranderd zijn in senioren met veel kwaaltjes en soms weinig link met de honden die ze eens waren. Maar zoals dat zo vaak gaat, werd ik genadeloos ingehaald door de realiteit. En moest ik maandagochtend afscheid nemen van mijn mooie lieve Luca.

Omdat de honden allebei zowat elke dag dat we gaan werken ons huis helemaal onder plassen, verbleven ze het laatste jaar regelmatig eens enkele weken bij mijn vader, die niet alleen veel tijd heeft maar ook een grote tuin. Zo ook de laatste drie weken voor de kerstvakantie. Het maakt het leven voor ons even draagbaarder, want ook als we thuis zijn maar als Figo stress heeft, bijv, durft hij in huis te plassen. De combinatie met twee kleine kinderen is soms net iets te pittig. Enfin, de twintigste gaf mijn pa een vervroegd kerstfeest en die avond kwamen de hondjes dan ook mee terug naar huis. 

Maar ’s ochtends kreeg ik het noodlottige telefoontje. Dat het slecht ging met Luca. Dat ze sinds zaterdag haar hoofd scheef hield, de laatste dagen veel had gejankt en dan ’s nachts een toeval had gehad. Sindsdien at en dronk ze niet meer en haar ogen rolden. Dan wist ik genoeg. Ik heb mijn eerste hond op krak dezelfde manier verloren. Hersenbloeding waar ze niet meer uit is gekomen. Gestorven in mijn armen bij de dierenarts.

Eerst kerstfeest in mineur en dan in de late namiddag onze hondjes gaan halen. We hebben ze met haar mand in de auto gedragen want ze kon niet meer stappen. We hadden Zoon al verteld dat ze heel ziek was en we de volgende dag naar de dierenarts zouden gaan. In de auto zei hij dat de dokter Luca wel zou genezen. Ik kon hem niet laten lopen met die valse hoop en heb hem dus verteld dat Luca waarschijnlijk nu snel zou doodgaan. Hij heeft zowat de hele rit stilletjes zitten snikken, maar ik kon niet anders, liever zo dat hij de avond had om afscheid te nemen en zich voor te bereiden dan met hoop naar de dierenarts te vertrekken dan dan zonder hond te moeten terugkeren.

Die avond en nacht heb ik ze nog kunnen laten drinken en heeft ze nog eens geplast maar voor de rest bewoog ze amper. Ze keek nog op als we bij haar kwamen en leek de aaitjes wel op prijs te stellen. Ik heb me een tijdje naast haar op de grond gezet en afscheid genomen.

’s Ochtend bleek onze vaste dierenarts onbereikbaar. De wederhelft heeft dan de knoop doorgehakt en een andere gebeld. Dat bleek gelukkig een heel goede. Maar toen ze het verhaal hoorde en Luca zag kon ze ook alleen maar zeggen dat de kans dat Luca hier nog uit zou komen heel erg klein was en dat het dan een heel trage en moeilijke weg zou worden. En dus hebben we beslist van haar daar te laten inslapen. En zo gleed ze zachtjes weg, terwijl ik naast haar op de grond zat en haar zachtjes streelde en Peter en Zoon een meter verder op een stoel zaten.

Zoon had er de hele dag veel vragen over en maakt voor iedereen tekeningen van Luca. Hij heeft de foto die van haar op de kast stond aangeslagen en naast zijn bed gezet. Figo was maandag verschrikkelijk onrustig maar leek gisteren toch al iets meer zichzelf te zijn.

Vandaag had ik een dag voor mezelf en ben ik vooral veel met Figo gaan wandelen. Wat voelt het raar onze vaste routes nu met ons twee te doen waar we vroeger altijd met minstens drie waren.

Afgelopen oktober hadden we haar tiende adoptieverjaardag gevierd. Mijn eerste eigen hondje. Ze zal nooit vergeten worden.

2 gedachten over “Slaap zacht lieve Luca

  1. Ooooh Katrien, wat erg om haar te moeten afgeven. Ik zit hier zelf te wenen, vooral toen je schreef dat je zoon er zo gevoelig op reageert. De herinneringen aan Boika komen terug en de angst om Mati te moeten afgeven, ze wordt straks al 10. Ik mag er nog niet aandenken. Ik hoop dat je waardig afscheid kan nemen. Heel veel sterkte met het grote verlies en knuffel voor de zoon en Figo en ook voor jou. Het is een troost maar ze heeft een pracht gouden mandje gevonden bij jou, daar ben ik 200% zeker van! Sterkte!

    Like

Reacties zijn gesloten.