‘Gezonde’ brownies

brownie.jpgMaanden geleden al vond ik dit recept voor ‘gezonde’ brownies. Ik wou er meteen mee aan de slag maar had niet de benodigde ingrediënten in huis. Dingen als kokosolie en agavesiroop en dadels, om maar iets te noemen. Vaak vergat ik het, maar nu en dan sprokkelde ik weer eens een ingrediënt (de biowinkel is uw vriend als het op minder courante dingen aankomt, al heeft zelfs Colruyt tegenwoordig agavesiroop in huis) en afgelopen weekend was er eindelijk dan ook eens wat tijd om ermee aan de slag te gaan.

Het vergde iets meer werk dan de klassieke brownies. Zo moest ik de dadels nog zelf ontpitten, er was een half uurtje tijd nodig om te weken, de kikkererwten moesten gekookt en gemixt. Gelukkig had ik in de vorm van Zoon een fantastische kleine helper in huis. 

Maar als je bakt is het criterium toch vooral of het lekker was. En daarover was iedereen in huis het eens; deze brownies zijn echt lekker. De wederhelft vond ze beter geslaagd dan mijn klassiek recept, dan drogen ze vaak erg snel uit. Deze variant was na drie dagen nog steeds heerlijk luchtig.

Zelf vind ik het leuk dat er kikkererwten in verwerkt zitten, toch iets erg gezond. Kokosolie is ook gezonder dan boter en er zit geen geraffineerde suiker in (vervangen door dadels en agavesiroop). Al las ik elders dat agavesiroop natuurlijk niet zo heel veel beter is dan suiker. Ik haalde al kokosbloesemsuiker in huis, wat wél echt beter zou zijn, maar nog geen recept hiermee gevonden.

Ondertussen vond ik een ander recept met komkommer in plaats van kikkererwt en effectief zonder andere zoetmaker dan de dadels. Hmm. Misschien wordt dit een volgend experiment. Al ben ik zo tevreden met dit baksel dat ik misschien ook gewoon hierbij blijf.

Nog mensen met ‘gezonde’ bakervaringen?

Een gedachte over “‘Gezonde’ brownies

  1. Agave vervangen door rijststroop of palmsuikerstroop? Ik weet niet of de hoeveelheden dan hetzelfde zijn of niet.
    Bij kokosbloesemsuiker lees ik soms dat je gewoon dezelfde hoeveelheid moet nemen als gewone suiker en soms lees ik dat het veel zoeter is dan suiker en dat je dus niet dezelfde hoeveelheid kunt gebruiken.

    Like

Reacties zijn gesloten.