Brood

Zelf brood bakken staat eigenlijk al meer dan 10 jaar op mijn verlanglijstje. Maar zowel mijn wederhelft als vroeger mijn moeder vonden dat maar een dom idee. Om de zoveel tijd bleef het domme idee echter opduiken in mijn hersenpan en enkele weken terug ging de wederhelft mee in mijn avontuur. Want eigenlijk weet ik daar allemaal niks van en zou ik dus ook niet weten hoe te beginnen aan dit projectje.

Met een bezoek aan de Aveve City, bijvoorbeeld, waar de helft van de winkel aan zelf bakken gewijd is. Eigenlijk wil ik geen kant-en-klare mix van Aveve maar wil ik zelf aan de slag met liefst biologische grondstoffen, maar omdat ik het uiteindelijk nog allemaal moet leren, kozen we voor een Classic van Aveve; niet helemaal kant-en-klaar maar toch ook niet te ingewikkeld. Gewoon nog de juiste hoeveelheden water, zout, boter en gist toevoegen, kneden, laten rijden en bakken.

brood.jpgZoon, de wederhelft en ikzelf gingen dus vol enthousiasme aan de slag en ons eerste baksel was zo lekker dat iedereen zich helemaal volpropte met zelfgebakken, nog warme boterhammen.

Ondertussen zijn we drie broden verder. Elk weekend is het bakdag. Zoon helpt nog altijd even graag mee en het resultaat wordt nog altijd zeer enthousiast verorberd, tegen dinsdag is het meestal al helemaal op. We hebben nu een zak pitten- en granenbrood van 2,5 kilo. Binnenkort dus tijd om een volgende soort meel te kiezen.

Conclusie? Het is best wel tijdrovend. Tussen ingrediënten klaarleggen en het brood kunnen eten zit makkelijk tweeënhalf uur en wat werk. We ondervonden dat het bijvoorbeeld niet makkelijk is om te doen terwijl je ook andere dingen aan het doen bent zoals inkopen gaan doen waardoor het brood te lang kon rijzen en van die toestanden. Maar ik vind het echt super om te doen en kijk telkens uit naar mijn volgend baksel…

 

 

 

 

Een gedachte over “Brood

Reacties zijn gesloten.