Reizen met baby en peuter

Iemand vroeg me hoe we het deden, een vliegreis maken met een baby van 7 maanden en een peuter van 2,5. Wel, eigenlijk ging dat supervlot.

  • Neem geen massa’s bagage mee. Qua medicatie beperkte het zich tot 1 vel pleisters, een koortsthermometer, luierzalf, perdolan baby en een ontsmettende spray. Hebben we iets meer nodig, dan kopen we het ter plaatse wel. Uiteindelijk hebben we de thermometer 2 x gebruikt en 1 keer perdolan gegeven omdat onze Dochter vertrokken is met 38 graden koorts en dat door de vlucht wat gestegen was. Maar de dag nadien al niks meer van te merken.
  • Luiers hebben we ginder gekocht, net zoals groeimelk, koekjes, fruit, potjes babyvoeding. We hebben gelukkig flexibele kinderen op dat vlak die geen scene maken als het koekje eens niet van Piet Piraat is en de melk wat anders smaakt.
  • Kledij is moeilijk. De ene dag maakt zo’n baby 3 outfits vuil en dan gaat het weer een week goed. Toch ook hier geen overdaad. 6 bodietjes voor de dochter maar voor de rest gewoon een paar korte en lange broeken en bloesjes met korte en lange mouwen. Wassen kan altijd nog ter plekke, desnoods met shampoo als wasmiddel, maar ik heb het zelfs niet moeten doen.
  • We hadden voor de twee kinderen 1 superlichte plooibuggy mee die we maar enkele keren hebben gebruikt. Doorgaans stapt de Zoon. Wou hij in de buggy dan kon het. Vooral handig om hem even ‘vast te zetten’ in de drukte van de luchthaven eigenlijk. 
  • Draagdoeken rule. Weegt niks en Dochterlief woont er zowat in als we op stap zijn. Ze doet er haar dutjes in en je kan het zelfs gebruiken tegen nieuwsgierige ogen als je in het openbaar je baby wil voeden (op dat vlak is borstvoeding superhandig, je moet niets meezeulen en hebt altijd eten voor de baby bij).
  • Speelgoed? Wat blokjes en piepertjes voor de baby en voor Zoon een kleurboek met wasco’s, een leesboek of 2 en de iPad om Kulderzipke en Shaun het Schaap te kijken via Youtube. Het op reis zijn is doorgaans entertainment genoeg; in een andere auto mogen rijden, een zwembad, de sproeiinstallatie van de tuin ginder, het boekje van Ryanair, andere kindjes, alles wat anders is is leuk en interessant.
  • Wat eten voor onderweg, ideaal ook om de aandacht af te leiden als peuterzoon het even lastig krijgt.
  • Baby heeft tijdens de 3 vluchten geen kik gegeven. Ergens last van? Lang leve de boobs om de honger te stillen, pijnlijke oren te vermijden of ze in slaap te krijgen.
  • Relax, go with the flow en ga ervan uit dat alles goedkomt. En in het ergste geval hebben ze bijna overal dokters, ziekenhuizen, supermarkten,…