Kampioen zijn blijft plezant

Ik was een fan. Toen de reeks pas begon in 1990 en ik 12 was. Toen ik ouder werd had ik het wel gezien en haakte ik af. Ik denk dat 3/4e van de seizoenen dus aan mij voorbij zijn gegaan. Maar de wederhelft heeft meegewerkt aan de film en we waren dus uitgenodigd op de chique premiere gisterenavond. En ik snak naar elke druppel sociaal contact en naar elke kans om even uit huis te zijn nu ik fulltime thuis zit met een kleine baby. Dus trokken wij naar Antwerpen na het nageslacht veilig aan de zorgen van de oma te hebben toevertrouwd. Ik was maar al te blij met de kans mij nog eens op te kleden na de maanden van dikke buik en melk- en andere vlekken overal nadien.

Mijn verwachtingen waren laag. Ik had vooral zin in de babbel vooraf en de receptie nadien en in de rode loper. De receptie nadien bleek een heuse afterparty op een andere locatie, waardoor wij forfait moesten geven want mijn lijf kan geen uren zonder baby. Melkkoe weetjewel. Spijtig spijtig, ik had mijn dancing shoes aan 😉 Maar de film dus. Wel, tegen iedere verwachting heb ik ervan genoten. Ik kan nu flauw gaan doen en zeggen dat het kwam door het gigantische slaapgebrek en het jonge ouderschap waardoor mijn IQ 10 punten lager is dan normaal, op zijn minst. Dat ik nu alleen kinderlijk simpel entertainment aankan en ook nog eens halverwege even geslapen heb. Maar dat zou een beetje flauw zijn en voorbij gaan aan de kwaliteiten die deze film niettemin heeft.

Eens geen kantine en groen voetbalveld, maar een heuse roadtrip naar de Provence deze keer. Onderweg loopt er vanalles verkeerd en belanden onze vrienden in behoorlijk komische situaties. Ik heb eerlijk waar een paar keer heel smakelijk moeten lachen en nog meer zitten grinniken. Ook al volg ik de serie al lang niet meer, als je het ooit gezien had en je bent een beetje vertrouwd met de personages kan je probleemloos volgen.

Positief is dat er zorg besteed is aan de film. De kostuums zijn leuk, het verhaal is amusant, het is vertrouwd en toch voldoende anders. Het is echt een film, geen goedkoop doorslagje. De film zit vol kleine fijne details en verwijzingen waardoor hij zeer geschikt is voor nostalgische fans van het eerste uur. Ik weet echter niet of kleine kinderen er direct veel aan zouden hebben, misschien wel.

Wel had het allemaal gebalder gemogen, enkele plotwendingen minder en een twintigtal minuten korter. Nu stuikt het verhaal op het einde een beetje in elkaar. Elk personage moet zijn 5 minutes of fame hebben en de vele verhaallijnen halen de vaart er op het einde serieus uit.

Maar deze film is zeker geen goedkope flop, da’s een feit. Fijn oervlaams familie-entertainment dat goed gemaakt is, voor de liefhebbers.