Koning van Katoren

Zondag mocht ik mee met een vriendin die gratis tickets had voor de jeugdfilm ‘Koning van Katoren’. Eerst had ik weinig zin, om 11u in Antwerpen staan, aan de Metropolis dan nog, die superver uit het centrum ligt en dat voor een Nederlandse film die overal slechte tot matige reviews krijgt. Maar een gratis uitje met een goeie vriendin is langs de andere kant toch wel fijn en dus zaten we zondagochtend op de eerste rij (auch mijn nek) in de cinema.

Ik heb, zoals bijna iedereen, toch, het boek ooit gelezen. Ik herinner me er weinig van, behalve dat het een van de meest memorabele boeken was van mijn kindertijd. Ik lees dat de film een ander verhaal heeft dan het boek, maar ik herinner me dus te weinig van het boek om daar iets zinnig over te kunnen vertellen.

Ik vond de film eigenlijk best OK. Geen cinematografisch meesterwerk om nooit te vergeten, maar een degelijke jeugdfilm. Het verhaal is gewoon zo knap dat het overeind blijft en je meesleept. De acteurs zijn goed. En vooral, de locaties van de film (veelal Italië, wat een prachtig land toch) doen je zo wegdromen.

katoren.jpg

De film houdt er een aardig tempo om na en dan nog duurt het twee uur om alle 5 de uitdagingen af te werken. Waardoor soms ietwat van de hak op de tak wordt gesprongen. Maar echt storen doet dat niet. Om het hele verhaal wat up te daten wordt er op een leuke manier gebruik gemaakt van sms en social media. 

Sommige dingen werden me pas nu, zoveel jaar later duidelijk. De kerken van Uikemene, wat eigenlijk voor oecumene staat. De draak van Smook die eigenlijk de milieuvervuiling is. Het verhaal blijft boeiend en actueel.

Ideaal dus om met de koters naartoe te trekken deze krokusvakantie!