Nieuw stadsbestuur

Na al die zielig-doenerij en ziekzijn misschien toch ook even melden dat ik het behoorlijk goed zie zitten met ons nieuw stadsbestuur. Ik ben zeker geen politiek beest, maar zoals elke Vlaming tegenwoordig heb ik wel mijn mening en ik ben echt redelijk enthousiast over de Gentse bestuursploeg voor de komende jaren.

Termont als burgemeester, ben geen echte fan maar heb er ook niets op tegen, die mens lijkt dat niet slecht te doen dus vooral verder laten doen denk ik dan.

Idem voor Mathias De Clerq, ken die mens niet maar hij lijkt me capabel genoeg dus why not. Een liberaal op economie, haven, middenstand, it makes sense.

Zeer wild ben ik over Elke Decruynaere op onderwijs, opvoeding en jeugd. Als jonge mama en aanhanger van het (eerder) groene gedachtengoed ben ik benieuwd naar haar beleid.

Volgend jaar moeten we Zoon inschrijven in een kleuterschool, we wonen op enkele honderden meters tussen twee zeer goede (denk ik) maar ook vroegere kampeerscholen in, zal er voor onze Zoon een plaatsje zijn of wordt hij veroordeeld tot een katholieke mastodontschool. In een stadscreche was er alleszins al geen plaats voor hem. Al heb ik daar weinig slaap over gelaten want ik ben gelukkig met de privecreche waar hij nu zit, ook al is die 7 euro per dag duurder dan het maximum IKG-bedrag. We hebben het geluk dat we dat kunnen betalen en de opvangplaatsen overlaten aan anderen die het misschien meer nodig hebben. Ook al is het raar dat ouders met een gelijk inkomen in prive en stadscreches zo’n verschillende bedragen moeten op tafel leggen. Niettemin, scholen is nog een heel andere materie dus hopelijk kunnen we de knoop oplossen zodat er gewoon voor alle Gentse kindjes een plekje is op een school in hun eigen buurt.

Tom Bathazar op wonen lijkt me ook een deftige zet.

Mobiliteit en Openbare Werken naar Watteeuw: mijlenhoge verwachtingen! Onze straat wordt gemiddeld om de twee jaar volledig opengegooid met alle miserie vandien. Er is amper parkeerplaats voor de bewoners en de plaatsen die er slinken als sneeuw voor de zon. Als gehandicapte is het wel fijn wonen want er zijn 4 plaatsen voor gehandicapten op 100m van mijn deur, al staan ze meestal leeg.
Mobiliteit is een moeilijke. Onze straat is bijv zone 30 maar ze racen er zowel overdag als ’s nachts aan veel hogere snelheden door. Ondanks de vele scholen in de buurt. Niemand wordt ooit beboet daarvoor.
Willen we met de auto de stad door, dan is het file van begin tot eind. Gelukkig nemen we zeer zelden de auto. Ik doe bijna alles te voet en wat niet te voet kan, met bus en tram. Wat trouwens geen aanrader is na 19u ’s avonds, want dan dunt het aanbod serieus uit.
Enfin, met mijn slechte luchtwegen en een jong kind ben ik 100% voor minder auto’s in de stad. Ook al zal dat inhouden dat we zelf offers moeten leveren. Graag, als er leefbare alternatieven zijn. De binnenstad is al geweldig zo autoluw, nu de vele sluipwegen aanpakken. Maar niet gewoon alle invalswegen dichtzetten zonder in te zetten op alternatieven, want dan worden de reeds bestaande bijzonder vervuilende en irritante files gewoon nog tien keer erger. Ik vraag me echt af wat ze willen doen met het Zuidviaduct, afbreken allemaal goed en wel maar hoe raken bewonders en bezoekers nog de stad in? Is er al een goed onderbouwde visie rond? Er is een groot probleem en het oplossen zal de nodige moed vergen, moed en een complete mentale switch waarvan ik niet weet of elke Gentenaar er even klaar voor is. Want iedereen zal meemoeten, anders gaat het niet.

Enfin, de rest van het bestuur ga ik zo laten want ik kruip terug ziek in mijn nest en dat is hier al veel langer geworden dan voorzien!