Wake-up light

Ik mag de nieuwe generatie Philips Wake-up Light (HF3520) testen. Nu moet je weten dat ik eigenlijk al fan ben van op voorhand. ’t Is te zeggen, toen de allereerste Wake-up light uitkwam intrigeerde dat ding me meteen omdat ik absoluut geen ochtendmens ben en er echt gewoon niet tegen kan bruusk uit mijn slaap gehaald te worden door het snerpend geluid van een wekker. Wakker worden met muziek was voor mij al iets aanvaardbaarder, maar het bleef wel bruusk. En ik weet van mezelf weet dat ik enorm vatbaar ben voor de effecten van licht; wakker worden met een stralend blauwe hemel en zon geeft me tonnen energie en enkele dagen van grijs en regen maken me somber en loom. Dus  die nieuwe wakkerwordenlamp me wel wat. En mijn wederhelft gaf me er dus zo een cadeau. Ik denk dat we nu spreken over eind 2004 ofzo, ik weet het niet meer juist.

En die lamp beviel. Ze was heel erg groot (ik zou zelfs zeggen, lomp) en veel design was er niet aan. Maar wat een verademing. Het licht dat heel geleidelijk aan feller wordt van intensiteit bootst een zonsopgang na waardoor je rond je ingestelde wektijd vanzelf wakker wordt met een redelijk uitgeslapen gevoel. De zingende volgeltjes of ruisende zee die je als wekgeluidjes kon instellen en die op het wekmoment ook zachtjes en dan steeds luider beginnen, halen zelfs de meest volhardende slaapkop zachtjes uit zijn slaap. Bovendien zat er een radio aan en kon je het ding ook als leeslamp gebruiken.

Maar na een tijdje – een jaar, twee – begon de oude Wake-up Light te haperen. Er zaten twee draaitoetsen aan om licht en geluid te regelen van sterkte. En zo begaf eerst die van het geluid het (vrij snel vond ik) en geruime tijd later kon ik ook de lichtintensiteit niet meer bijstellen. Geen nood, mijn lamp stond goed ingesteld en kon dus prima blijven functioneren. Tot ook het wekmechanisme zelf het liet afweten. Mijn lamp begon te flitsen. Zo werk ik dan vaak te vroeg wakker, van die namaak discotheeklamp. Maar de geluidjes deden het nog en een gewone wekker was geen alternatief (en het ding was niet meer in garantie). En dus hield ik er aan vast. Tot we gingen verbouwen en tijdelijk uit ons huis moesten en de kapotte lamp toch te veel plek innam om mee te verhuizen. Maar ik heb ze niet weggegooid, ze staat nog altijd in de doos in een hoek van de slapakamer. Omdat ik eigenlijk opnieuw een Wake-up Light wou maar een beetje teleurgesteld was in de levensduur ervan en niet opnieuw geld wou uitgeven aan een nieuwe.

light1.jpeg

 

En toen kwam dus de kans van The Insiders om een volledig nieuwe generatie Wake-up Light te testen. En schreef ik me als de bliksem in.

Woensdag installeerde ik de nieuwe lamp op mijn nachtkastje. Ze ziet er alvast veel mooier uit. Niet meer de enorme rechthoek van vroeger maar een knap, veel kleiner bolletje. Ik vind het zelfs mooi. Er zitten behoorlijk wat knopjes aan, zeker in vergelijking met mijn oud model. Maar met de handleiding erbij (wel lastig, er staan elkens meerdere talen op 1 pagina wat het niet echt overzichtelijk maakt) was het ding op tien minuutjes ingesteld. 

Omdat ik tegen de avond echter vergeten was welke van de vele knopjes nu dient om de wekker in te schakelen, heeft hij echter tot nu toe enkel als nachtlampje gediend…

Zoals gezegd ziet het er goed uit. Een eenvoudige touchscreen. Een heleboel mooi ingewerkte drukknopjes aan de zij-en bovenkant. Ik vermoed dat ze vrij intiutief geplaatst zijn en dat ik vrij snel ook vanuit mijn bed het juiste knopje ga vinden. Nu, dat hoop ik toch, wat zoals gezegd zitten er best wel veel knopjes aan.

light2.jpeg


Wat is er dan allemaal veranderd? Het design dus, vooral. Maar ook enkele functies. Nieuwe wekgeluidjes. Het licht dat intenser is qua kleur, dat mooier is, dieper zoals een echte zonsopgang. Geen idee natuurlijk of dat de lamp enkel mooier maakt of ook efficienter in het wekken. Je kan instellen hoe lang de wekperiode moet duren. Je kan ook een zonsondergang stimuleren om ’s avonds in slaap te vallen. En je kan twee verschillende wekprogramma’s maken.

Maandag eens uittesten. Ik ben benieuwd!