Puglia 2011: Ostuni, Egnazia, Polignano a Mare

Donderdag, voorlaatste dag alweer en onze langste dag. Ik had op voorhand mijn wederhelft wat afgeremd in zijn enthousiasme om dingen te bezoeken, je weet niet op voorhand hoe fit je nog gaat zijn op 7 maanden met die buik, maar eens in Italie was het hij die mij moest afremmen!

Na enkele wisselvallige dagen weer mooi nazomerweer vandaag. Na het ontbijt en een wandeling langs de wekelijkse markt (hoeveel kleren worden er daar nog op de markt verkocht!) vertrokken we om 10u met ons klein huurautootje. We trokken eerst naar Ostuni, de bekende ‘witte stad’.  Een pittoresk, zeer typisch stadje bovenop een heuvel. De weg ernaartoe was een avontuur op zich, om de paar meter een bocht en dat 15 km lang.

italie, puglia, vakantie, ostuni, polignano mare, egnazia

Aan de kerk van Ostuni was een modefotoshoot met strak in het pak zittende mannelijke modellen. We zwierven wat rond door de piepkleine straatjes, bergop en bergaf, af en toe een hoek om en dan uitzicht vanop de heuvel naar beneden. We waren weer helemaal alleen, alle andere toeristen bleken hun bezoek tot de kerk bovenop de heuvel te beperken.

italie, puglia, vakantie, ostuni, polignano mare, egnazia

Middageten deden we in een piepklein maar superchique restaurant, we voelden ons slightly underdressed en de bediening was redelijk stijf en veel minder vriendelijk dan anders, maar het eten was wel ongelofelijk lekker.  Ik begon met als primi een dikke maaltijdsoep die ik al niet opkreeg, superlekker; bonen, granen, kerstomaatjes, kikkererwten, groene groenten,… Teerbeminde kreeg een lekker bordje pasta. Als secundo hadden we beiden hetzelfde genomen, een zeer licht gerechtje van perfect afgekruide vis (rouget) (jep, sinds ik zwanger ben eet ik vis, ik geef mijn zonde toe) op een torentje van groene bonen. En daarna nog dessert, de panna cotta was helaas op maar de chocoladesouffle was superlekker en ook Teerbeminde zijn dessert van peer, chocolade en sabayonsaus was geweldig. Alle andere dagen hadden we voor amper 35 euro gegeten, Zuid Italie is echt niet duur, nu zaten we aan 75 euro, maar wel in een poepchique restaurant…

Helemaal overeten kropen we ons autootje in en togen we naar de archeologische site van Egnazia, met een museum en opgravingen van de Romeinse en pre-Romeinse tijd, beginnend vanaf de bronstijd tot de instorting van het Romeinse rijk. Het museum was redelijk ouderwets en na een half uur werd ik dan ook nog eens misselijk, begon te zweten, kreeg het ontzettend benauwd, voelde mijn hart beginnen racen,… Ik heb me daar dan een kwartiertje op een stoel gezet en daarna toch naar buiten, naar de opgravingen, het was net te doen van de warmte zo lang Teerbeminde mijn handtas kon sleuren want dat lukte nu echt niet.

De opgravingen, in Belgie of Frankrijk waarschijnlijk a very big deal en overladen van de toeristen en toestanden maar in Italie amper te vinden langs een kustwegel tussen de in de zomer waarschijnlijk overladen maar nu verlaten beachdisco’s. Er ligt een mooi bewaard stuk Via Traiana, restanten van een Romeins dorp en een ondergrondse opslagplaats waar je gewoon nog in kon en mocht rondlopen, ik kroop er meteen enthousiast in tot we de megaspinnenwebben opmerkten…

italie, puglia, vakantie, ostuni, polignano mare, egnazia

Na twee uur archeologie (de opgravingen waren nog volop bezig, vermoedelijk is nog maar een deeltje van de stad blootgelegd) reden we verder langs de kust naar Polignano Mare, een ongelofelijk mooi historisch stadje op rotsen die uit de zee oprijzen. Het is er niet enkel ongelofelijk mooi, ze verkopen er ook nog eens het beste roomijs van de regio. Dubbel de moeite dus. Je dwaalt er door de smalle straatjes, langs pleintjes waar de oude mannen zitten te keuvelen om dan plots op de zee te stuiten die beneden aan de rotsen woest kolkt, tussen allemaal grotten. En zoals overal zijn er amper toeristen te bekennen en waan je je de enige die van dit schouwspel mag genieten.

italie, puglia, vakantie, ostuni, polignano mare, egnazia