Puglia 2011: Matera

De mooiste uitstap van onze reis naar Puglia maakten we maandag 19/09. Er was volgens Flavio, de b&b uitbater sinds april geen spatje regen gevallen, maar deze ochtend werden we wakker onder een dreigende onweerslucht. Na onze capuccino en cornetto al crema in de koffiebar vertrokken we naar Matera, zo’n 60 km verderop, op de Italiaanse wegen een goed uur rijden. Al rijdend langs de kleine wegen zagen we het landschap volledig veranderen. Eigenlijk was dit dan ook niet meer Puglia, maar Basilicata. Onderweg viel er een stevige bui en vaak waren we de enigen op de baan. Matera ligt in een verlaten uithoek, je hebt echt het gevoel door niemandsland te rijden als je ernaartoe trekt.

We hadden geluk, tegen dat we de stad bereikten was de regen net gestopt. Voor we er erg in hadden reden we van het nieuwe deel van de stad het historische stuk in en reden we ons vast in piepkleine straatjes, steil de berg af. Nergens een georganiseerde toeristenparking, gewoon hier en daar plekjes langs de kant. We lieten de auto dan maar achter en zochten onze weg naar een louche toeristische dienst waar ze ons 2 euro aftroggelden voor een stadsplannetje.

puglia, basilicata, Matera

Matera is een eeuwenoude stad gebouwd op de steile hellingen van een ravijn. In de rotsen uitgehouwen zijn de zogehete Sassi, grotten waarin mensen tot 1951 hebben gewoond. Matera is eeuwenoud en bestaat al sinds de 3e eeuw voor Christus. De stad was het decor voor de film The Passion of the Christ en is een van de meest fascinerende steden die ik ooit heb gezien.

We beklommen het toeristische deel van het sassi district tot aan de Duomo (1270), die echter in de stellingen stond en niet toegankelijk was. We dwaalden op goed geluk door de grotendeels verlaten straten en pleintjes. Tegen de middag kregen we honger maar alle in onze gids aangeraden restaurantjes bleken gesloten. Uiteindelijk vonden we in een piepklein straatje in de sassi toch 1 kelderrestaurantje waar we die middag de enige gasten waren. In mijn orichietti met broccoli bleek helaas vlees te zittenm waarop de kok een ander gerecht voorstelde, orichetti met rape, gefrituurde broodkruimels en een stevige portie look. Een basic maar smakelijk gerechtje. Nergens doen ze hier trouwens parmesaanse of andere kaas op de pasta, die zelden uit meer dan 2 of 3 ingredienten bevat en zeer basic maar ook puur en lekker is.

puglia, basilicata, Matera

Na het eten is het helaas weer beginnen regenen. We kunnen niet echt ergens naartoe en schuilen dan maar aan een krantenkiosk. Na een dik half uur is het ergste voorbij en wagen we ons in de andere Sassi, die veel wilder en minder toeristisch zijn. Het eerste half uur zien we geen levende ziel. De pijlen naar een klooster leiden naar een verlaten ruine die goed afgesloten is. We dwalen verder tussen verlaten en vergrendelde grotten, hier en daar vol vuil en miserie en stukken die nog bewoond blijken te zijn. Hier hangt een heel speciale sfeer. Eeuwenoud, intrigerend, arm. Het is een unieke ervaring om dit stadsdeel te verkennen. Na verloop van tijd komen we aan de rand van het ravijn, beneden een snel stromende rivier, aan de overkant uitgehouwen rotsen. De streek moet vol eeuwenoude rotskerken zitten met fresco’s die enorm de moeite zijn maar enkel verkend kunnen worden met stevige wandelschoenen en een ervaren gids, iets wat met mijn zwangere buik geen optie is, ben al behoorlijk trots dat ik hier de heuvels van de stad op en afklauter zonder veel problemen. We bezoeken een grot die ingericht is zoals de mensen hier eeuwenlang hebben gewoond, allemaal in 1 ruimte, de kinderen in bed, in een wieg, in de laden van de ladenkast en op de grond, de ezel in dezelfde ruimte. De armoede in deze streek was onvoorstelbaar, met een kindersterfte van 50 procent. Daarom hebben ze de bewoners in de jaren 50 verplicht in modernere huizen te gaan wonen.

puglia, basilicata, Matera

puglia, basilicata, Matera