Puglia 17-24/09/2011 – Alberobello en Locorotondo

Meer als een maand zit onze reis er alweer op en nog steeds niks over geblogd, je zou zeggen dat het een saaie vakantie is geweest! Maar niets is minder waar, het was een enorme aanrader en net daarom dat ik er toch nog een stukje over wil schrijven, beter laat dan nooit.

De heenreis verliep supervlot, om 4u opgestaan, honden afgezet bij de schoonouders, schoonbroer ons opgepikt en naar Charleroi gevoerd, 7u30 opgestegen, 9u30 geland in Bari, huurauto opgepikt (een geweldig ding, een knalrode Totyota Aygo), een uur en een kwart gereden en aangekomen in Alberobello, onze bed and breakfast uitbater opgebeld en die is ons dan meteen komen oppikken in het stadscentrum, parkeerplaats gewezen en wegwijs gemaakt in ons huis van die week, de bovenste verdieping van een Cummersa op enkele meters van de grote kerk van Alberobello, stad van de trulli.

IMG_4146.JPG

We waren toch een beetje moe van de reis en zijn dan meteen op zoek gegaan naar eten, op het centrale pleintje pasta gegeten (gnocchi in auberginesaus) op het terras (30 graden) en dan een uitgebreide siesta gedaan. ’s Avonds een boterham gegeten op ons eigen terrasje, een alcoholvrije cocktail gaan drinken en dan tot een kot in de nacht wakker gelegen omdat we om de hoek aan de kathedraal een verschrikkelijk valse en amateuristische musical aan het opvoeren waren over het leven van Don Bosco, in open lucht uiteraard.

Zondag zoals elke dag ontbeten op het terras van een leuk, authentiek koffiebarretje met een Illy cappucino en een cornetto oftewel italiaanse versie van de croisant. Daarna een hele voormiddag op sleeptouw genomen door Flavio, de eigenaar van onze bed and breakfast die ons bijvoorbeeld in het kleine winkeltje van een kaasmakerij de ricotta liet proeven die die ochtend nog gemaakt was en twee keer per dag vers geleverd werd in de winkel. De beste ricotta ooit… Hij liet ons ook de beste bakker voor brood, voor de zoete gebakjes of dolci zien, de beste slager,… en nam ons mee op wandel door de twee Trulli districts voor wat historische uitleg over de befaamde Trulli.

IMG_4134.JPG

’s Namiddags naar een dorpje verder gereden, Locorotondo, bekend van de wijn en uiterst pittoresk gelegen op de top van een heuvel, zoals zoveel dorpjes daar. Door een oud mannetje aangesproken die op basis van mijn buik wist welk geslacht onze baby heeft en hoe ver ik al was (7 maanden op dat moment) en rondgezworven door de kleine, neuwe straatjes. Het was siesta en het dorpje was volledig uitgestorven.

IMG_4019.jpg

’s Avonds in La Cantina gaan eten, een leuk klein restaurantje in Alberobello met een open keuken. De keuken van Puglia is zeer eenvoudig, een echte boerenkeuken of arme mensen keuken, maar wel zeer zeer puur en lekker. Ik at een gerechtje van groenten met kaas en ei, zo simpel als het klinkt en toch om duimen en vingers bij af te likken. Mijn wederhelft koos voor de orechietti of oortjespasta met ricotta forte, een gefermenteerde vorm van ricotta. Daarna elk nog een zalig dessertje.