Rome

Om mijn wederhelft te verrassen voor zijn verjaardag had ik vier daagjes Rome geboekt. Pas toen we zaterdagochtend op de luchthaven aankwamen kreeg hij de bestemming te horen, die gigantisch in de smaak viel. Mijn Teerbeminde is verslaafd aan pasta in het bijzonder en de Italiaanse cultuur meer algemeen en hij was nog nooit in Rome geweest dus ik had wel verwacht dat mijn cadeau in de smaak zou vallen…

De reis verliep supervlot, de vlucht van Alitalia was mooi op schema, in Rome vonden we meteen de (dure!!! 14 euro per persoon enkele rit) trein naar het stadscentrum en van het station was het een kilometertje stappen tot aan onze bed and breakfast.

Die viel redelijk mee. De kamers lagen verspreid over verschillende gebouwen en onze kamer lag op de derde verdieping van een typisch Italiaans flatgebouw in een klein en gezellig straatje met leuke bars en restaurantjes. Super om in een straal van 500m veel restaurants aan te treffen, normaal moet ik als veggie altijd ver zoeken en de metro nemem om iets eetbaars te vinden. Op dat vlak is Italie natuurlijk een zegen, op elke straathoek is wel iets vegetarisch te vinden.

Het enige nadeel van een superligging ondervonden we meteen die eerste nacht; was het het enkel glas of iets anders aan het oude gebouw, maar het straatlawaai dat tot een uur of drie ’s nachts doorging was zo luid dat het leek alsof de mensen naast ons bed stonden te roepen in plaats van beneden op straat. En Italianen zijn geen rustige mensen, ook in ‘den uitgang’ niet. Ook de douchende buren waren geen hulp en ik wist ook niet dat de glascontainers in Rome na middernacht nog worden geleegd. Nu ja, ook al konden we naar enkele uren slapen, ik had er verbazingwekkend weinig last van, het feit dat we op vakantie waren maakt toch een verschil op dat vlak blijkbaar.

Voor het ontbijt moesten we naar een hippe koffiebar op een van de gezelligste pleintjes van de stad, er bleek van ’s morgens tot ’s nachts volk te zitten en we vonden het zelfs aangeraden in onze Lonely Planet. Het ontbijt was elke dag hetzelfde, twee sneden brood met confituur en een koffiekoek, maar de koek en het brood waren zo vers en de  cappucino en warme choco erbij zo lekker dat het gebrek aan variatie niet echt een probleem vormde.

Het enige wat niet echt meewerkte op dit lang weekend, was het weer. Grijs en droog de eerste dag (onze gastvrouwen droegen van die lange, gewatteerde jassen, zo koud was het nu ook weer niet…), regen van ’s morgens tot ’s avonds de tweede dag waardoor we die dag enkel het Forum Romanum vanonder de paraplu bezochten en voor de rest vooral binnen voor de regen scholen, opnieuw grijs en bijna droog op dag drie en 20 graden en een stralende zon op onze vertrekdag, wanneer we om 13u alweer op de luchthaven moesten zijn.

Wat doet een mens als hij maar twee volledige dagen heeft in Rome? Onze Lonely Planet gaf genoeg voer voor een week of langer maar we hadden geen zin in druk en stress en gehaast. Bovendien had ik de stad al eens van boven tot onder bestudeerd. Omdat het Forum Romanum en het Collosseum achter de hoek lagen en mij het meest zijn bijgebleven tijdens mijn vorige verblijf, begonnen we daar. Een ticket is twee dagen geldig en geeft toegang tot de drie sites (als je de Palatino apart rekent) en toen we na twee uur Forum Romanum vrij kouwelijk en doorweekt waren, besloten we het Colloseum voor de volgende dag te houden. Je kan de eindeloze rij aan de kassa van het Collosseum trouwens vermijden door je ticket aan de Palatino te kopen waar het doorgaans een pak rustiger is.

Rome, italie

Ik was nog steeds onder de indruk van beide sites. Rome heeft zo eindeloos veel schatten, elke vierkante meter grond biedt er schatten uit verschillende eeuwen, vaak in verschillende lagen boven elkaar. In het Forum Romanum is zo veel te zien op zo’n beperkte oppervlakte, dat je niet weet waar eerst te kijken. Het is alleen spijtig dat de Italianen niet de moeite doen om op de site bordjes te plaatsen met uitleg of op zijn minst wat het is dat je ziet. Het is een grote chaos van oude stenen waar we zelf met behulp van onze reisgids maar moeilijk wijs uit raakten. Ook in het Collosseum is er weinig meer voorzien dan een onduidelijke te volgen route. Ok, op beide sites kan je extra betalen voor een audiogids, maar zoveel moeite is het toch niet om links en rechts een bordje met uitleg op te hangen, toch? Ik vermoed dat Italie en Rome gewoon zo ontzettend veel onbetaalbare resten en monumenten hebben dat het voor hen allemaal erg gewoon is. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de arena van Nimes, waar alles veel meer gekaderd en georganiseerd is… Maar daar hebben ze natuurlijk vooral die arena waar Rome zowat barst van de archeologische sites en enkel waarschijnlijk voor maar een fractie middelen heeft.

 

Rome, italie

 

Na het bezoek aan het Collosseum besloten we de rest van de stad te verkennen via een grote stadswandeling. De metro naar het centrum nemen bleek weinig zinvol aangezien de beide metrolijnen niet in het oude centrum passeren. Dus besloten we het traject maar te voet af te leggen. Wat misschien nog beter is omdat er ook onderweg weer zoveel te zien was dat we maar traag opschoten. De Fori Imperiali met een Trajaanse Zuil, het dominerende witmarmeren pronkmonument, de ene oprachtige palazzo naast de andere, ontelbare oude kerkjes, een prachtig compleet verlaten theater waar nu blijkbaar appartementen bovenop waren gebouwd en dat je gratis kon bezoeken maar het bezoek was weinig meer dan het bekijken van de buitenmuren. We verzeilden per ongeluk in de Joodse wijk en hielden halt aan een klein en goedkoop maar superlekker restaurantje in een steegje, blijkbaar het broertje van een bekend en duurder restautant enkele meters verder. Voor geen geld kregen we anderhalve liter water (3 euro!), een typisch Romeins voorgerecht van met look en olijfolie opgediende artichoc en twee borden pasta.

Rome, italie

Echt tijd om iets te bezoeken was er niet, dus koos ik ervoor om mijn Teerbeminde gewoon de sfeer van de stad te laten opsnuiven door overal langs te wandelen; het Piazza Navona, het Pantheon, de Spaanse Trappen, de Trevi Fontein, het Sint-Pietersplein, de oevers van de Tiber, de chique winkels, onderweg stoppen voor een lekkere espresso,…

Italie is natuurlijk ook lekker eten en drinken. De eerste avond aten we voor amper 18euro een volledig menu bij Indisch restaurant Il Guru, zondagavond at ik een superlekkere tagliolini al limone terwijl mijn wederhelft ontdekte hoe spaghetti carbonara echt hoort te smaken in Le Tavernelle en onze laatste avond in Rome vierden we zijn verjaardag in een veggie restaurant op enkele meter van onze kamer in Pugliamonti, een piepklein en supergewellig restaurantje met typische gerechten uit Puglia. Wat me hier opviel, was de vriendelijkheid van de Italianen. Ik had amper honger en bestelde enkel een hoofdgerecht, maar mijn wederhelft koos het driegangenmenu. Zonder dat we daarom hadden gevraagd, bracht de uitbater zowel bij het voorgerecht als bij het dessert een leeg bord en bestek voor mij zodat ik kon meegenieten van de gerechten die ik zelf niet had besteld. Het voorgerecht was trouwens overheerlijk, een bord vol hapjes, een soort uientaart, overheerlijke kaas, artichoc, een heel arsenaal aan overheerlijk geprepareerde en toch eenvoudige gerechtjes. Ook het focacciabrood erbij was gewoon super.

 

Rome, italie