True Grit

true grit.jpgDe laatste maanden ga ik weer veel meer naar de bioscoop. Wat ik als een positief iets beschouw, want cinema is voor mij echt cultuur. En ontspanning, dat uiteraard ook. En sinds het aanbod in de cinemazalen boomt…

Het afgelopen weekend kozen we voor de helaas geen enkele Oscar winnende True Grit van de Coen brothers. Een echte western met de geweldige Jeff Bridges in de rol van oude, ietwat vadsige maar ook bijzonder karraktervolle marshall Rooster Cogburn. Bridges wordt door een veertienjarige Mattie (Hailee Steinfeld) ingehuurd om de moordenaar van haar vader op te sporen, zodat ze ervoor kan zorgen dat de man terecht gesteld wordt voor zijn misdaad. Cogburn is eerst vrij sceptisch, wat kan een meisje van 14 hem nu vertellen, maar gaandeweg wint de keiharde Mattie zijn respect en trekken ze samen op pad, het indiaans territorium in.

Wat volgt is een ontzettend goed gemaakte en prachtig geacteerde traditionele western. Een spannend, onderhoudend verhaal en fijn uitgewerkte hoofdpersonages houden je met plezier de duur van de film bezig. Maar van de Coen brothers verwacht je toch altijd net dat tikje méér. En wat dat betreft blijf je bij deze True Grit op je honger zitten, wat ineens het gebrek aan Oscars verklaart. Maar laat dat je niet afschrikken, want de film blijft zonder twijfel oerdegelijk entertainment en dus warm aanbevolen kost.