De liefste klantendienst ever

Thebookdepository.com verdient van mij de titel van liefste/beste klantendienst van het jaar. Want geef toe, de meeste bedrijven behandelen je als ‘kloteklant’ en doen hun uiterste best om zo onbereikbaar mogelijk te zijn; geen contactgegevens vermelden tenzij een zeer duur 0900 nummer waar je dan nog een half uur moet wachten eer je afgebekt wordt door iemand die je weigert te helpen. Het kan behoorlijk frustrerend zijn.

Ik had er dan ook geen goed oog in toen na twee weken nog niet al mijn via het internet bestelde boeken aangekomen waren. Mijn bestelling was al lang betaald, voor het bedrijf was het geld binnen en ik zou waarschijnlijk naar mijn boeken kunnen fluiten. In de bevestigingmails van mijn bestelling las ik echter: “However if for any reason your order is not with you after three working days from the delivery due date, can you please check with your local delivery office. If they do not have your parcel, please reply to this email so that we have a full record of the order.”

Ik dus maar een vriendelijk mailtje gestuurd dat mijn bestelling nog steeds onvolledig was, in de verwachting daar de eerste drie weken toch geen antwoord op te horen. Ik was ergens al blij dat het boek maar €5 had gekost en ik dus niet al te veel geld kwijt was.
Ik had gemaild op een zaterdag en maandagochtend werd ik verrast door volgend uiterst vriendelijk en behulpzaam antwoord:

“Dear Josie,
I am terribly sorry to hear that you have not received part of your shipment, we dispatched the final title on the September.
It really should have arrived by now, perhaps it is delayed in the post. If you still haven’t received it by Wednesday 29th we are happy to send you a free replacement or refund you in full, whichever you’d prefer?”

Dat noem ik nu eens klantenservice; snel, vriendelijk en niet moeilijk doen, meteen een terugbetaling aanbieden. Ik zie het sommige Belgische bedrijven niet snel doen.

Een dag later viel het verloren boek alsnog in mijn brievenbus en dat liet ik het bedrijf dan ook meteen weten, en ik bedankte ze terloops ook voor hun snel en vriendelijk antwoord. Waarop ik nóg een vriendelijk mailtje kreeg: “Thank you ever so much for letting us know, I am glad we could be of assistance.”

Wauw!

Het probleem ligt naar mijn vermoeden bij de Post, trouwens. bPost, excuseer! Ik en mijn wederhelft bestelden op dezelfde dag elk zo’n boek of 5, ik bij Thebookdepository.com en hij bij Play.com, telkens waar het het goedkoopst is. Die bedrijven sturen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amazon de boeken niet gebundeld in een doos, maar gewoon één per één, in een envelop. De postbode kreeg de meeste ervan niet door de brievenbus en als werkende mens zijn wij dan weer nooit thuis als de postbode komt, dus wij hebben een zeer sterk vermoeden dat de postbode het na enkele boeken gewoon kotsbeu is geworden en nu af en toe eens een boek meedoet als hij nog een plaats over heeft in zijn tas.

Ik heb ondertussen alle 5 mijn boeken (mede door een trip naar de Post op zaterdagochtend), maar mijn wederhelft heeft nog maar 1 boek en 1 briefje van de post dat er een pakje klaarligt. Zeer vreemd dat ze trouwens bij ons vorige bezoek aan de Post het nummer op zijn briefje niet konden vinden maar dan afkwamen met een ander pakje voor hem met een ander nummer. Waardoor wij dus vrezen dat al zijn boeken daar ergens in een hoekje in de Post liggen en een beetje ongerust zijn of we ze wel allemaal gaan krijgen. Want de loketbedienden van De Post kregen er kop nog staart aan en deden weinig meer dan hulpeloos rondlopen en dan toch triomfantelijk met een pakje aankomen. Best dit weekend nog eens naar de post gaan en vragen dat ze eens goed zoeken. Maar de klantendienst van de Post is helaas niet die van Thebookdepository, niet qua snelheid, niet qua vriendelijkheid en zeker niet qua professionaliteit.