The Killer Inside Me

killerinsideme1.jpgEen intrigerende trailer toen we naar Inception gingen kijken (denk aan een desolaat Texaans landschap en een vreemde sheriff), een erg lovende review in de pers en de naam Michael Winterbottom, meer heb ik niet nodig om op een zaterdagavond in de zetels van Studio Skoop te landen voor The Killer Inside Me. Even had ik getwijfeld, want de kritieken spreken over zware, zeer sadistische en moeilijk te verteren geweldscènes en eerlijk gezegd weet ik niet of ik daar wel zo goed tegen kan. Maar de zin in goeie cinema overwint uiteindelijk die twijfel.

De film is gebaseerd op een mij onbekend en onverfilmbaar verklaard cultboek van Jim Thompson. Het verhaal speelt zich af in een onooglijk Texaans stadje in de jaren ’50. Lou Ford (Casey Affleck) is de door iedereen graag geziene jonge sheriff, altijd beleefd, altijd vriendelijk en behulpzaam. Zoals dat hoort voor een goede zuidelijke jongen in die tijd. Maar onder die degelijke buitenkant blijkt een behoorlijk verziekte binnenkant schuil te gaan.
De film laat in het midden wat de uitbarsting van waanzin en geweld uitlokt, maar op een middag gebeurt het, tijdens een routineklus verliest Ford alle zelfbeheersing en de gebeurtenissen van die middag zetten als een satanische dominosteen een spiraal van extreem geweld in gang.

De waarschuwingen in de pers voor het geweld zijn terecht. Bij de eerste scène, amper enkele minuten in de film, keert mijn mag zich compleet om. Ik overweeg zelfs heel even de zaal te verlaten maar besluit dan toch maar om het uit te zitten. Gelukkig maar. Want als je erin slaagt verder te kijken dan de misselijkmakende scènes, zie je een straffe film.

De film is onzettend mooi gemaakt, het beeld van de jaren ’50 klopt vanaf de coole begintitels tot de laatste scène, de hele film ademt die sfeer uit, ook door de goed gebruikte muziek. Daarnaast zijn er de sterke acteerprestaties, van Affleck (die blikken!), maar ook van Kate Hudson en Jessica Alba. Bovendien is het een intrigerend verhaal. Want alhoewel de film nu en dan wel aanzetten tot een verklaring geeft wat betreft het waarom, blijf ik met veel vragen zitten, zoals waarom Ford net nu doorflipt of zou hij in het verleden ook al dergelijk geweld hebben gebruikt, om maar iets te noemen.

Ik ben een fan van Winterbottom en dit is zeker een van de betere films die er op dit moment in de zalen te zien zijn. Gruwelijk, maar spannend en fascinerend. Toch blijf ik er een ongemakkelijk gevoel aan overhouden en op dit moment ben ik er nog niet achter waaraan dat zou kunnen liggen. Misschien toch door die paar scènes of door het verontrustende verhaal? Maar laat dat u zeker niet tegenhouden om zelf een kijkje te gaan nemen.

killerinsideme2.jpg