Gaan we dat zo afspreken?

Soms kan ik me toch wel storen over de manier waarop er wordt omgegaan met Gentenaars die niet 100% enthousiast zijn over de Gentse feesten. Zoals vanmorgen nog op Studio Brussel, waar de presentatoren zeiden “Ga dan ergens anders wonen of ga op vakantie”. Is het mogelijk om voor een keertje een klein beetje genuanceerder te zijn?

Om met even weinig nuancering te antwoorden op deze botte bewering dat wij elders zouden moeten gaan wonen, waarom? Waarom moet iemand die er bewust voor kiest om in de stad te wonen, met alle nadelen erbij (een kleine rijwoning ipv een grote fermette, geen tuin, geen eigen garage) plaats ruimen zodat zij die ervoor kiezen om ‘op den buiten’ te wonen, in alle groen en rust, met hun vervuilende auto’s voor mijn deur komen parkeren en de stad als speeltuin gebruiken. Is dat niet een heel klein beetje de wereld op zijn kop? Waren de Gentse Feesten niet bedoeld als feesten voor de Gentenaars?

Pas op, versta me vooral niet verkeerd. Ik ben zot van de Feesten. Ik ga doodgraag naar de Feesten. De Gentse Feesten is het leukste festival in de hele wereld. En omdat het zo geweldig leuk is, omdat Gent zo een schone en wijze en leuke en gezellige stad is, willen wij dat gerust delen met u. Dus kom maar allemaal af. Ook al woon ik hier nog maar 1/5 van mijn leven, ik ben fier op mijn stad en ge moogt allemaal komen meegenieten. Kom rondlopen op onze pleinen, genieten van de muziek en het straattheater, eet, drink, amuseert u. En brengt uw kinders mee. En uw bomma. Want de Feesten zijn voor alle leeftijden. Geniet, amuseert u, het is hier de max. Ik doe dat trouwens ook.

Maar laten we één kleine afspraak maken, lieve mensen. Laten we afspreken dat ge niks doet wat ge thuis ook niet zou doen. Dus als ge niet in uw eigen brievenbus pist, laat de mijne dan ook gerust. Als ge in uw eigen dorp niet tot 8 u ’s morgens onder uw buurman zijn raam staat te brullen met uw zatte botten, doe dat dan ook op de Gentse Feesten niet. Breek ons buskotje niet af, laat mijn auto staan zonder erop te moeten krassen, de antenne of de achteruitkijk spiegel mee naar huis te nemen of dat verkeersbord door de voorruit te duwen. Als ge in uw eigen hof uw eten en drinken niet op de grond smijt, doet dat in de stad dan ook niet. Wees een klein beetje lief en vriendelijk voor mekaar. En voor al de mensen die hier wonen. Achter al die schattige oude gevelkes. Want Gent is meer dan uw Walibi 10 dagen op een jaar. Gent is een stad waar mensen wonen. Graag wonen, trouwens. En dat verdient iets meer respect.