De dag voor de Gentse Feesten

Mijn verlof is al zo goed als op, wat me helaas verhindert een weekje verlof te nemen voor de Gentse Feesten. Wat dan weer zorgt voor een lager enthousiasme dan normaal; niet mee kunnen feesten wegens werk en in de Feestenzone wonen staat gelijk aan slapeloze nachten en verschrikkelijke werkdagen wegens 0% concentratie na twee uur slaap.

Denk aan zattemans gebral de hele nacht door. Net als je bijna in slaap valt, weer roepen en tieren, mekaar in elkaar slaan, zingen, kotsen, het buskotje afbreken, auto’s beschadigen, poepen, giechelen, de straat uitgieren met piepende banden, toeteren, de muziek op orkaankracht. Denk aan de meest levendige studentenfuif of Aalst carnaval maar dan onder je raam en tien dagen lang. Een kras in je auto, een half-comateuze jongeling op weg naar het station, uitgelachen worden door poepeloerezatte licht agressieve mensen omdat je moet gaan werken, een string op je vensterbank en pis in je brievenbus. De enige remedie? Keihard meefeesten en je aan niks ergeren. Maar dat zal dit jaar moeilijk worden.

Maar na een eerste blik op het programma afgelopen weekend begon dat enthousiasme toch te komen. Ik moet toegeven, je kan er blijkbaar echt niet aan ontsnappen…
En dus volgt hier een klein en zeer onvolledig overzichtje van de acts waar ik het meest naar uitkijk de komende Feesten.

Eerst en vooral, MiramirO. Ik vraag me af hoe het mogelijk is dat zoveel Gentenaars/Feestengangers zich niet bewust zijn dat er een internationaal straattheaterfestival in hun stad zit tijdens de Feesten. Het merendeel van de voorstellingen is gratis, het aanbod is ontzettend divers en altijd hoog van niveau en het is gewoon elk jaar opnieuw ontzettend leuk om je te laten verrassen door de vele verschillende vormen van straattheater; performance, dans, clowns, poppenspel,… Bij deze dus een warme oproep aan iedereen om hier eens wat meer aandacht aan te geven.

Naast een vaste waarde, ook plaats voor een verrassing in het programma dit jaar; “Zingt allen mee met Doctorandus P.” Nooit gedacht dat ik deze hoogbejaarde Nederlandse absurde poëet live zou kunnen zien.

Bereidt u alvast voor met een van zijn ontelbare hits: “Troïka hier, troïka daar. Kijk daar loopt een adelaar. Troïka hier, troïka daar. Is hier ook een abattoir. Troïka hier, troïka daar. Basgitaar en klapsigaar. Troïka hier, troika daar. Flinkgebouwde weduwnaar. Troïka hier, troïka daar. Leve onze goede tsaar!”. Doctorandus P, zondag 18/07, 20 u., Bij St.-Jacobs.

Wie niet zo gek is van deze man kan trouwens op hetzelfde moment zich laten betoveren door Gili op de Korenmarkt.

Maandag 19/07 (23u15) laat Daan zijn demonen los op St.-Baafs, gegarandeerd dus een overvol plein, hopelijk gaat hij dit jaar niet bootje varen nadien.

Boomtown neemt dit jaar opnieuw een licht andere vorm aan, vijf dagen slechts, maar wel op veel verschillende podia op de Kouter en in de Handelsbeurs. Al moet je om die laatste binnen te raken wel twee drankjetons overhebben per concert. Op zich niet veel natuurlijk, maar ik beperk me tot de gratis optredens. Het meest kijk ik uit naar Mintzkov (woensdag 21/07), die een abonnement hebben op Boomtown en er al voor de vijfde keer zullen staan. Op St.-Baafs kan je diezelfde avond trouwens naar Das Pop (23u15), toch ook iets om naar uit te kijken.

Voor de rest van Boomtown ga ik mij beperken tot twee namen, een overzicht van al het andere lekkers kreeg u immers al van Bram. Maar hier dus nog een kleine herinnering dat ook The Van Jets (23/07) en Flip Kowlier (24/07) dit jaar present geven. Al kan je Kowlier ook op Polé Polé aan het werk zien eerder op de week (19/07).

Naast Boomtown, St.-Jacobs en af en toe op St.-Baafs durft er op de Korenmarkt (nu ze eindelijk weer open is!) ook al eens een groep spelen die een ommetje waard is, zoals De Mens (zondag 25/07), toch altijd goed voor een avond van de betere Nederlandstalige meezingers.