Trinity in het SMAK

Vanochtend nog eens naar het SMAK geweest, was ook alweer 5 jaar geleden dat ik daar nog eens was binnengelopen. Nog tot 6 september loopt daar Trinity van fotograaf Carl De Keyzer, een drieluik van foto’s rond geschiedenis, macht en oorlog. Het zijn de laatste weken dus voor deze tentoonstelling, en wie nog niet geweest is kan ik sterk aanraden toch nog eens langs te gaan in het Smak. Het is een kleine tentoonstelling, drie zalen met telkens een dertigtal foto’s, maar het is allemaal zeer straf.

Van de oorlogslandschappen word je gewoon stil; De Keyzer toont niet de oorlog zelf, maar het landschap en de bewoners na de feiten, de restanten, de vernieling. Zeer krachtige beelden. In de zaal rond geschiedenis wordt de parallel getrokken met historische schilderijen en in de zaal rond politiek en macht staan Europa, de VS en China naast elkaar en wordt alles benaderd vanuit architecturale hoek.

Ook de andere huidige expo’s in het museum zijn echter de moeite. Zeer interessant vond ik ook ‘Beyond the picturesque‘ waarin landschappen centraal staan. Foto’s, installaties, schilderijen, echt boeiend. Oude en nieuwe foto’s van eenzelfde plek worden samengesmolten, tekeningen over ons eigen Citadelpark, eeuwenoude reisverhalen, kunst van verschillende kunstenaars verzameld en allemaal hebben ze een eigen kijk op iets wat op het eerste zicht zeer banaal lijkt, het landscap. Helaas was het blijkbaar vandaag de laatste dag van deze tentoonstelling.

Tot slot liepen we nog even door de zalen van videokunstenares Dara Birnbaum, eveneens een expo die op 6/9 afloopt.

Haasten dus voor wie deze boeiende expo’s nog wil meepikken!

SMAK, Citadelpark, 9000 Gent. Voor Gentenaars gratis op zondagochtend.

nieuwimagCDeKeyzer09_web2

Een gedachte over “Trinity in het SMAK

Reacties zijn gesloten.