The broken circle breakdown featuring the cover-ups of Alabama

coverup3
Nu de programmabrochure van het nieuwe seizoen net uit is (zie het artikel van patricia op Gentblogt), sloot ik donderdag mijn cultureel seizoen in de Vooruit af. Na twee straffe voorstellingen de afgelopen maand (Stukken van Stan en Atropa van Guy Cassiers), zat de kwaliteit dit jaar duidelijk in de staart; The broken circle breakdown featuring the cover-ups of Alabama van Johan Heldenbergh was zonder enige twijfel de mooiste voorstelling van het seizoen.
Ik kan me niet herinneren dat een theaterstuk me ooit eerder zo lang met tranen in de ogen heeft doen zitten; ik was bijna blij dat het na anderhalf uur gedaan was omdat ik die tranen gewoon niet meer kon bedwingen. Toch was het niet enkel een stuk over emotie of miserie, maar heb ik ook enorm vaak en hard moeten lachen. Een derde aspect was dan weer de livemuziek die de twee acteurs (Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels, een actrice die mij onbekend was maar die in deze rol echt fenomenaal was) met vier muzikanten (oa Patrick Riguelle) live op het podium brachten. Een kennismaking met bluegrass die ik absoluut kon smaken.

Het verhaal dan. Alabama en Monroe, of Elise en Didier zijn uit elkaar, maar spelen op deze avond nog eens samen. De muziek is een deel van het verhaal, enkele noten kunnen soms meer zeggen dan heelder zinnen. Langzaam krijg je als toeschouwer zicht op de personages, en op het drama dat achter deze op het eerste zicht leuke avond schuilgaat. Een drama dat beiden anders verwerken, en dat hen op die manier onherroepelijk uit elkaar rukt.

Alhoewel mijn verwachtingen op voorhand hooggespannen waren, was dit het mooiste wat ik tot hiertoe van Cie Cecilia heb gezien. De dialogen, de personages (zo écht), de muziek, de afwisseling van tekst en muziek, het zat allemaal voor 200% goed. Waar theater het tegenwoordig vaak moeilijk heeft om te beroeren, waar je bij veel gezelschappen al een diploma Germaanse op zak moet hebben om alle verwijzingen te kunnen plaatsen gaat deze voorstelling van Cecilie gewoon recht naar het hart. Theater over gewone mensen, zonder daarom volks of plat te zijn. Emoties en een verhaal dat zo echt lijken dat je bijna gaat denken dat deze acteurs dit in het echte leven ook moeten meegemaakt hebben, anders zouden ze dit zo waarachtig niet kunnen spelen. Muziek die aanvult en beroert. Schoon, héél schoon.

Een gedachte over “The broken circle breakdown featuring the cover-ups of Alabama

Reacties zijn gesloten.