New York City: zondag 20/04: Guggenheim

In de metro van NYC zijn er altijd wel ergens onderhoudswerken, waardoor bepaalde lijnen niet rijden of niet via bepaalde stations, en aangezien de metro sowiso al een kluwen is met express trains en local trains en stations die soms wel en soms niet bediend worden, is dat voor de bezoeker niet altijd even simpel en duidelijk.
Op zondag rijden er bovendien ook minder metro’s. Waardoor we die zondag drie kwartier onderweg waren via vier verschillende metro’s om gewoon aan de overkant van Central Park te raken en vandaar naar het Guggenheim Museum te stappen…

Teleurstelling een: van de gevel fotograferen is alvast geen sprake, aangezien die volledig afgedekt is wegens renovatie. Spijtig! Dan maar binnen gaan aanschuiven om een toegangsticketje te kopen. Gezien het vroege uur ging dat verbazingwekkend vlot, zo vlot dat we pas doorhadden dat een groot deel van de vaste collectie gesloten was wegens diezelfde renovatie nadat we het aanzienlijke entreegeld ($18) al hadden betaald. Het enige wat we te zien kregen was de moderne kunst van een zekere Japanner Cai Guo-Qiang; namaaktijgers met overal pijlen in, een kudde pluche wolven die door de lucht rennen en tegen een glazen wand opbotsen, een remake van een tentoonstelling van Chines beelden ter verheerlijking van de communisten die uit elkaar vallen en gigantische doeken waarop de kunstenaar buskruit liet ontploffen.

De vaste collectie kregen we enkel in de shop op de kaartjes te zien, wat wel een beetje pijn deed; de volle pot betalen en dan maar een kleine fractie van de talrijke schatten te zien krijgen. ’t Is niet alsof we elk jaar naar het Guggenheim kunnen, dus de boodschap dat de collectie in hun andere musea wél te zien was, was bepaald geen troost.

Na onze boterhammen te hebben verorberd namen we de metro naar de immense drukte, lawaai, stank en neon van Times Square; indrukwekkend, maar niet mijn favoriete stukje stad. Zo was er nergens een rustig plekje om koffie te drinken en even te bekomen.

In plaats van de eindeloze rijen om boven op The Empire State te raken, gingen we naar The Rockefeller Centre, waar je voor $20 naar boven mag. Gelukkig hadden we in ons appartement een foldertje zien liggen waarmee je per persoon €2 korting krijgt. Daarnaast waren er ook mogelijkheden om de Top of the Rock te combineren met een andere bezienswaardigheid aan een verminderd tarief.

Op de 67, 69 en 70e verdieping zijn observation decks, en die zijn echt dik de moeite waard. Het uitzicht is onbetaalbaar. Helaas was het die dag net een mindere dag qua weer, bewolkt en koud, anders hadden we vast mijlenver kunnen zien. Nu was het vooral de omliggende wolkenkrabbers van bovenaf bewonderen; zo bleken sommige gebouwen helemaal boven bijzonder kunstig afgewerkt met tekeningen, speciale ramen etc. Echt super.
20080420_0074web
20080420_0053web

’s Avonds aten we in een vegan restaurant op vijf minuutjes van ons appartement, een echte aanrader, Café Blossom , wat later het lekkerste restaurant van deze reis zou blijken.
Industrieel interieur, obers in het zwart en een kaart met organic vegan en zelfs enkele raw food gerechten van $15 tot $22, maar ook enkele sandwiches rond de $14.
De bediening was vlot en vriendelijk; in elk restaurant krijg je bij aankomst gratis een groot glas kraanwater met ijs, en je moet nooit naar de rekening of de dessertkaart vragen, de obers passeren constant aan je tafel en nemen je bord mee van zodra het leeg is, dan vragen ze direct of er koffie of er dessert moet zijn en als dat niet het geval is, volgt automatisch de rekening.
Ik at een Thais gerecht met tofu, rijst en groentjes in een tomatensaus, mijn wederhelft ging voor de mushroomrisotto, en beide gerechten waren super, helemaal anders dan bij ons. Als dessert lieten we ons verleiden door de lemon cake, en die was gewoon om vingers en duimen af te likken. Lekker!!! Het leuke aan New York is bovendien dat er veggie en veggie-friendly resto’s te over zijn, ik had vooraf een lijst afgedrukt met 50 restaurants ofzo, nooit een probleem gehad om aan lekker eten te raken.

3 gedachten over “New York City: zondag 20/04: Guggenheim

Reacties zijn gesloten.