New York City: 19/04: Brooklyn Bridge en Grimaldi’s

Om zeven uur ’s ochtends waren we echt compleet uitgeslapen, het had geen nut nog een seconde te blijven liggen. Opgestaan dan maar en ontbeten met het eten dat onze gastvrouw voor ons in de frigo had gestoken: lekker fruitsap, ontbijtgranen, bagels en beleg.

Om negen uur vertrokken we voor een wandeling uit onze Lonely Planet reisgids, vanaan het City Hall Park (met zicht op de Woolworth Building) te voet over de Brooklyn Bridge. Het weer was enorm warm, ik had mijn enige zomerrokje en topje aangetrokken die ik bij had, en had er niks te koud in. Ook mijn pasgekochte sandalen werden meteen succesvol ingelopen.

Over de Brooklyn Bridge wandelen is een heel fijne ervaring, een schitterend zicht op de New Yorkse skyline, de frisse wind van het water en het unieke bouwwerk onder je voeten. Wel goed opletten dat je op het voor voetgangers afgebakende stuk blijft (wat niet altijd makkelijk is met de vele passerende joggers en kinderwagens op de smalle strook) want op de voor fietsers voorziene strook wordt er behoorlijk vaart gemaakt.
20080419_0021web
20080419_0026web

Na een wandeling langs oude pakhuizen die tot kunstenaarslofts zijn omgevormd kwamen we aan een populair uitzichtpunt waar een Aziatisch bruidspaar (met bridesmaids en alles) aan een fotoshoot bezig was. Met uitzicht op de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge was het hier zalig genieten in de zon.

Tegen kwart voor twaalf dan gingen we in de rij staan bij Grimaldi’s, honderd meter verderop. Er waren al dertig wachtenden voor ons, maar toen de pizzatent om twaalf uur eindelijk opende kregen we toch nog net een tafeltje toegewezen.
Het was een belevenis, deze bekendste pizzatent van Brooklyn; donker en helemaal volgestouwd met tafeltjes, meer een barak dan een restaurant, de muren helemaal vol, veel lawaai van roepende kinderen en volwassenen de Frank Sinatra daar nog boven croonend,… Na een kwartiertje wachten kwam onze reuzepizza al op tafel; er waren geen één persoons pizza’s, enkel tweepersoons. Maar smaken dat dat deed, echt zalig, we hadden gekozen voor een pizza met zongedroogde tomaatjes en basilicum (je krijgt een basispizza en mag zelf de toppings kiezen).

Wanneer we na een half uurtje weer buitenstaan, is de rij voor het restaurant nog drie keer langer geworden. Telkens er een tafeltje vrijkomt mag er iemand nieuw aanschuiven, ik heb de indruk dat het nog een tijdje zal duren eer iedereen hier zijn middageten heeft gekregen… Maar het was het aanschuiven driedubbel waard, zowel het eten als de sfeer zijn onvergetelijk.

Vervolgens zetten we onze wandeling verder, via de Brooklyn Heights promenade, waar iedereen verzamelt om op de bankjes met prachtig uitzicht op het water te komen lezen of koffie drinken.

Tenslotte de metro genomen tot Battery Park, waar je de ferry kan nemen tot Ellis en Liberty Island. De rij om aan tickets te raken bleek echter een dik uur lang, en het was amper anderhalf uur tot de laatste boot, terwijl je volgens de Lonely Planet zeker een dag moet uittrekken voor deze trip, niet meer te doen op deze namiddag dus. Bovendien hadden we weinig zin om in de blakende zon zo lang te moeten aanschuiven, dus doken we weer de koele metro in naar ons appartement om ons even te verfrissen en wat later een koffie te gaan drinken bij een leuke koffiebar om de hoek.

Koffie drinken in NYC bleek toch wat anders dan hier; ten eerste krijg je de koffie altijd in een meeneembeker geserveerd, of je hem nu ter plekke opdrinkt of niet. Ook kennen ze er geen gewone kop koffie zoals bij ons, qua formaat was er enkel de kleine expresso (drie slokjes, zoals in Italië) of de kleinste beker koffie, zo groot als een beker cola in de Mc Donalds bij ons; een hele sloot koffie dus. De meeste New Yorkers bleken hun koffie al stappend op te drinken, en gingen meestal voor de Ice variant. Zelf kozen we echter meestal een tafeltje en nam ik gewoon elke dag de koffie van de dag.

Van daar wandelden we naar Zabar’s, de alom bejubelde delicatessenzaak enkele straten verder. Daar bleken er vooral Europese producten verkocht te worden, niet echt wat wij zochten dus. Het was wel de moeite waard om eens door te snuisteren, langs de gigantische togen met kaas, olijven, verse vis, leuk om de sfeer op te snuiven, maar we kochten er weinig. We trokken verder naar de supermarkt om daar wat brood, drank en beleg in te slaan, zodat we gewoon boterhammen en ontbijt op ons appartement konden eten en enkel voor een warme maaltijd op restaurant hoefden.

Op ons appartement bleek er gratis digitale HBO tv te zijn, met enorm veel kanalen en movies on demand, en keken we die avond naar Thank you for smoking, een zalige film, echt een superaanrader.

3 gedachten over “New York City: 19/04: Brooklyn Bridge en Grimaldi’s

  1. soudns good sloten koffie ’s ochtends 😉
    en pizza en films on demand
    thank you for smoking idd heel goed i like de merchants of death 😀

    Like

Reacties zijn gesloten.