Paard te koop?

Anderhalf uur voor mijn rampenvergadering kreeg ik nieuws dat de verwarring en de ramp volledig maakte. De mensen bij wie we wekelijks gaan paardrijden, vragen ons een van hun paarden over te kopen. Ze hebben problemen en van hun zestien paarden moeten er negen weg.

Nu al zo’n drie jaar gaan we ongeveer elke week bij een gezin thuis paardrijden. Het is geen echte manège, gewoon een gezin dat gepassioneerd is door paarden en dat wil delen met gelijkgestemden. Ze geven les op hun eigen paarden in kleine groepjes (in de zomer zelden meer dan vier ruiters per les) bij hun thuis en organiseren dag- en trektochten. Zo zijn we al twee keer op driedaagse in de Ardennen geweest, en dat waren telkens van de beste dagen van het jaar; een hele dag met de paarden in de bossen, alles vergeten,… Zalig.

Nu raken die mensen niet meer uit de kosten, alles wordt duurder, eten van de paarden, de te huren weide, mest laten wegvoeren, allerlei reglementeringen waaraan plots voldaan moet worden, vergunningen, en nu moeten er dus paarden weg. Concreet al de paarden die voor de vzw werden gebruikt. Elk gezinslid houdt dan nog één paard over, waar ze enkel nog privéles mee gaan geven, en dan verhuren ze nog stallen aan privépersonen die er hun paard stallen en zo de kosten helpen betalen door hun stalgeld.

Het paard dat ze willen verkopen is een superschat, heb er alle buitenritten mee gedaan, heb er een enorme band mee, heeft mij van mijn angst afgeholpen waar ik jarenlang amper nog door durfde rijden, het is het paard waar al de beginnelingen daar hebben leren rijden, het paard waar ze soms zelf ook hebben mee leren rijden, hun allereerste paard. En met pijn in het hart moet nu zelfs dat paard weg (ze hebben er al veel verkocht, vroeger hadden ze bijna twintig paarden), en zoeken ze er een ‘goed nieuw baasje’ voor.

En aangezien ik een van de weinige mensen was die echt goed met het paard kan opschieten (voor beginnelingen is hij een droompaard, zacht en betrouwbaar, maar eens halfgevorderd sloeg dat compleet om en begint hij de ruiters echt te testen en uit te dagen), vragen ze het nu persoonlijk aan ons, help, koop ons paard…

Hartverscheurend moeilijk vind ik dit.

Praktisch gezien komt het ons totaal niet uit, geen tijd, duizend redenen te bedenken, maar emotioneel…

4 gedachten over “Paard te koop?

  1. Emotioneel is dat waarschijnlijk inderdaad een moeilijk door te hakken knoop…

    En net als Witchy vroeg ik mij af wat zo’n paard eigenlijk kost. Ik heb daar namelijk ook geen flauw idee van…

    Like

  2. De aanschaf van een paard is niet het duurste; voor 2000 a 3000 euro heb je al wel iets.

    Kosten zijn vooral het stallen, reken maandelijks maar op 150 tot 300 euro. Om de 8 weken hoefsmid = 50 euro. Geld om lessen te volgen aan 10 tot 25 euro per uur. Dierenartskosten,…

    Like

Reacties zijn gesloten.