Das Leben der Anderen

Vorige week naar de cinema geweest, en eindelijk in een film geraakt die me al in februari was aangeraden… Vaak heb je dan pech, en speelt zo’n film ondertussen al lang nergens meer, maar ik had geluk. De film was er nog steeds, en trok die avond zelfs een vol zaaltje.

De film in kwestie is dan ook een parel, zeg maar gerust een van dé films van 2007. Ik heb het over Das Leben der Anderen. Den Duits heeft dan misschien zeer foute dingen gedaan, hij kan er tegenwoordig machtig goede films over maken.

Eerder die week zagen we op DVD al Goodbye Lenin, ook een Duitse film die handelt over dezelfde periode; het einde van Oost-Duitsland. In Goodbye Lenin is de toon echter lichtvoetig, en komt het allemaal wel goed. In das Leben der Anderen is de val van de muur nog niet in zicht, en heerst er terreur alom.

In de film volgen we een Stasi werknemer, wiens leven bestaat uit het volgen van andermans leven. De minister kan iemand zijn kop niet meer zien, hop, we graven in die mens zijn leven tot we iets vinden waarmee we hem pijn kunnen doen. In dit geval in het leven van een regisseur, die zijn leven deelt met een ravissante actrice die het leven van de papperige minister op hol brengt.

De film blijft weg van alle clichés en schetst een zeer menselijk verhaal. Het is niet moeilijk om mee te leven met de regisseur en de actrice, die trachten overeind te blijven in een wereld waar geen recht op vrije meningsuiting of creativiteit geldt. Maar evengoed voel je mededogen voor het kleine, eenzame mannetje van de Stasi, dat zelf wordt opgeslokt en uitgespuwd door het systeem.

Rep je dus naar de cinema eer je te laat bent, en geniet van de prachtige prestatie van de ondertussen helaas overleden Ulrich Mühe en pretty boy op leeftijd Sebastian Koch.
leben

Advertenties

Een gedachte over “Das Leben der Anderen

Reacties zijn gesloten.