Nieuws over het verbod op de verkoop van honden en katten in dierenwinkels

GAIA, Animaux en Péril, Help Animals, Veeweyde Blauwe Wereldketen en Anti Broodfok Actie hebben in nauwelijks een maand al 127 000 handtekeningen verzameld voor het verbod op de verkoop van honden en katten in winkels. 90 afgevaardigden van dierenorganisaties trokken vanmorgen naar Open VLD met asielhonden en de handtekeningen. Ze bezoeken ook nog de andere politieke partijen. De organisaties willen dat het akkoord dat het houden en tentoonstellen van honden en katten in winkels vanaf 1 januari 2009 verbiedt en dat getekend is door de vier meerderheidspartijen Open VLD, Sp.a-Spirit, MR en PS, woensdag in de kamercommissie gestemd wordt.

 

Uit Test-Aankoop: “Als u van plan bent om een dier te kopen, weet dan dat de aankoop bij een professionele kweker meer garanties biedt op een gezond dier dan een aankoop in een winkel. Een hond die u in een dierenwinkel koopt, heeft in de dagen na de aankoop 5,3 keer meer risico om ziek te worden en 7,1 keer meer risico om te sterven dan een hond die u bij een professionele kweker koopt.”

Hondengedragsdeskundigen Kaat Raas en Vina Druwé (Martin Gaus Hondenschool) stelden dat pups “minstens de eerste acht weken bij hun moeder moeten blijven. Een pup die te vroeg bij de moeder wordt weggehaald en in een aquarium wordt geplaatst vertoont allerlei gedragsstoornissen”. Kaat Raas wil dat de dieren van de fokker meteen naar het gezin kunnen om daar te socialiseren: “Pups moeten ook kennis maken met mensen, joggers, verkeer. Anders leren ze onvoldoende en dat leidt tot agressie uit angst.”
De inprintingsperiode bij een pup begint van bij de geboorte en niet bij het afhalen in een winkel. De pups missen elementaire liefde van een moederhond, die zelf niet gesocialiseerd is en geen enkele vorm van opvoeding kan meegeven.

 

Het is niet waar dat mensen zich geen hond meer zullen kunnen aanschaffen met een winkelverkoopsverbod, omdat de honden onbetaalbaar zullen worden. Door de bedrieglijke praktijken van dierenhandelaars worden naïeve en bedrogen kopers nu al op dierenartskosten gejaagd, bij aankoop van een pup, die snel nadien ziek wordt of lijdt aan een erfelijke aandoening. Zelfs indien men initieel meer zou moeten betalen, spaart men heel veel geld uit aan dierenartskosten en medicatie, want minder risico op zieke hond en/of hond met erfelijke aandoeningen en onvoorziene gedragsproblemen.

 

Uit een enquête uit 2004 van de Vakgroep Medische Beeldvorming van de Huisdieren, Universiteit Gent, blijkt dat drie op de tien respondenten hun hond impulsief gekocht hebben.

 

Maar liefst 156 verenigingen voor dierenbescherming, hondenscholen, dierengedragsexperten en dierenartsen scharen zicht achter een verbod op de verkoop van honden en katten in winkels.

10 gedachten over “Nieuws over het verbod op de verkoop van honden en katten in dierenwinkels

 1. maar mijn meter heeft vandaag een greyhound geadopteerd! Ik vind dat supernieuws (en het mooie zonnetje buiten trouwens ook!).
  Groetjes!

  Like

 2. Groot gelijk!
  We zijn het blijkbaar eens. En met ons nog veel anderen. Gelukkig maar
  Ik heb vrienden die hun honden bij animal express kochten en die beesten zitten vol gedragsproblemen. En dan moeten ze die laten afmaken
  Zielig heel erg zielig

  Like

 3. ANIMAL EXPRESS.. eenz eer bekende winkel waar naarik hoor toch nog veel mensen ene huisdier gaanaanschaffen.
  Toen mijn ventje twijfeld over de al dan niet aankoop van ene hondje, zijn we er ooit eens geweest. Ik ben midden in de winkel in huilen uitgebarsten. Het was niet om aan te zien, verschillende nestjes door elkaar die achter een glazen wand werden gezet, pups die smeekten om wat liefde en aandacht. Ik had de ganse winkel wel willen meenemen en doodknuffelen..MAAR, als je je verstand laat spreken, dan weet je gewoon dat zo’n diertje vol trauma’s zit die je er nooit meer uitkrijgt. Welke dieren komend aar terecht? De nestverstotelingetjes die niet verkocht geraken b.v.. ERRUG.

  Ikw as ook als de dood voor broodfokkers. Wta mij betreft zou dat veels trenger meotne gecontroleerd worden. Ik heb al dikwijls gehoord van pups die eigenlijk ziek zijn door ebsmettingen die ze in zo’n kennel oplopen (of doordat er teveel gefokt wordt een midnerwaardig gestel hebben omdat de teefjes gewoon compleet uitgeput zijn)
  Wij ehbebn onze 2 pups bij ene aprticulier gehaald. Ok, met onze laatste hebben we heel wat zorgen gehad, omdat die in het begin niet wou eten, maar het kwam vooral door het feit dat we net een hond verloren ahdden dat we daar helemaal in paniek van schoten. Meestal zijn dat gesocialiseerde honden, die veel geknuffeld worden (wij zagen dat meteen toen die mevrouw tegen de pupjes sprak, ze kon er moeilijk afscheid van nemen en ze heeft ons heel erg bijgestaan toen Nohrtje eetproblemen had)
  Dus een goede raad voor iedereen: ga gewoon niet naar zo’n dierenwinkel, noch op geld beluste koele broodfokker.

  Like

 4. hoop via deze weg enkele lezers de hel te besparen die mijn zoon en vriendin deze morgen hebben meegemaakt. Op 26 december 07 hebben zij een britse korthaar gekocht bij Animals Express te Groot-Bijgaarden voor de prijs van 400 €. Het beestje is donderdag jl. ziek geworden en vandaag 20 januari 08 hebben zij het na 24 dagen in hun bezit moeten laten inslapen. Mijn zoon en vriendin zijn er echt kapot van. Zij zullen eerstdaags van de dierenarts een verslag ontvangen waaruit blijkt dat zij een ziek beestje hebben gekocht. Dit verslag blijkt niet voldoende te zijn voor MADAME VAN CAELENBERG van AnimalS Express want zij eist dat wij bovenop de 120 € dierenartskosten ook nog eens met het dode beestje naar een laboratoria (volgens het contract) rijden om een autopsie uit te voeren. Zij wil niet instaan voor deze autopsiekosten en mijn zoon en vriendin kunnen het niet aan om met dit dode diertje rond te rijden. Animal Express is enkel uit op geldgewin. Kwaliteit is hen onbekend. Als we op voorhand hadden geweten dat dit lieve poesje uit Tsechië kwam, hadden we het nooit gekocht. Waarschijnlijk komt het uit een nest van broodfokkers met alle gevolgen van dien. KOOP NOOIT BIJ ANIMALS EXPRESS : HET KAN JE EEN PAK VERDRIET BESPAREN ! DE ZAAKVOERDERS ZIJN ECHTE OPLICHTERS EN ZEKER NIET VOOR REDE VATBAAR.

  Like

 5. Onze britse korthaar komt ook van Animals Express. ’s Morgens kwam hij samen met 3 andere kittens uit een kattenmandje aan in de winkel. Mijn dochter nam hem onmiddellijk in de armen. De beestjes hadden een lange tocht achter de rug. Toen we het gezondheidsboekje kregen werd het ons duidelijk dat hij uit Tjechië kwam. Hij bezat een chip die niet geregistreerd was. Na enkele dagen was zijn linkeroortje ontstoken en viel zijn oorhaar uit. Ik belde naar de winkel om dit te melden zodat de andere kittens ook niet geïnfecteerd zouden zijn geraakt. Ze antwoordden me koelweg dat ik mijn kitten mocht komen “omruilen”!!! Stel je voor, zoals een verkeerd aangekocht produkt! Ik was geshockeerd en antwoordde dat ik aan het katertje zeer gehecht was en dat dieren geen wegwerpmateriaal waren! Bij de veearts kreeg ik ook te horen dat ze al veel zieke en karaktergestoorde dieren uit die winkel behandeld had. Onze poes werd medisch volledig in orde gebracht, zijn oortjes werden behandeld, kreeg de nodige inentingen(in het medisch boekje waren die vervalst), zijn chip werd op onze naam geregistreerd. Intussen is hij 3 jaar en zeer gezond, is heel lief, maar heeft wel een karakterstoornis : nl plotse agressie. Hij valt plots aan, bijt en klauwt zonder enige reden. Dit bewijst dat hij te vroeg van bij zijn moeder weggehaald werd of geen mensen gewoon was als kitten ofwel uit inteelt verwekt werd. Ik vind het afschuwelijk dat dieren als “legbatterijen” gekweekt worden uit geldbejag met alle mogelijke gevolgen vandien voor het dier zelf en voor zijn baasje. Ondanks de velen bijt-en klauwwonden houden we toch zielsveel van onze lieve kater!

  Like

 6. Geachte heer/mevrouw,

  Wij VZW ANI-ZOO (de leidende betrouwbare organisatie, die pal staat voor
  de belangen van de huisdierenbranche in het algemeen en die van haar
  leden in het bijzonder)
  contacteren u in naam van ons lid “Animals-Express”, betreffende de lasterlijke berichten op uw internet-site die door u wordt beheerd.

  Meerbepaald worden op uw forum door onbekenden (of door mensen die een pseudoniem gebruiken) berichten geplaatst die
  uitermate beledigend en zelfs lasterlijk zijn voor mijn lid en haar
  reputatie ernstig schaden. Uiteraard wordt de inhoud daarvan ten stelligste betwist

  Als beheerder bent u (mede-)aansprakelijk voor de berichten die door uw
  toedoen op uw site kunnen geplaatst worden en die aan derden – en in
  casu aan mijn/onze leden – schade berokkenen.
  U heeft ten andere op uw site voorzien dat u het recht heeft om
  berichten of reacties te verwijderen, hetgeen uiteraard impliceert dat u
  een toezicht heeft op deze berichten. Aangezien deze berichten
  overduidelijk niet gebaseerd zijn op objectieve bewijzen en uitermate
  beledigend en lasterlijk zijn, werden ze foutief publiek gemaakt, met
  alle schade van dien, en dient u deze onmiddellijk te verwijderen.
  Ik hoef u waarschijnlijk niet mede te delen dat het verspreiden van een
  lasterlijk bericht via internet indien dit publiekelijk gebeurt hetgeen
  in casu het geval is, als persmisdrijf kan worden vervolgd!

  Ik neem aan dat het geenszins uw doelstelling is om zich te laten gebruiken voor schadeveroorzakende en zelfs criminele
  feiten.

  Namens onze leden stel ik u hierbij in gebreke en maan ik u aan om de
  berichten op uw forum waarin de naam
  van ons lid wordt vermeld, binnen de 24 uren, van uw site te
  verwijderen, bij gebreke waaraan wij vzw ANI-ZOO gerechtelijke stappen
  zal ondernemen en binnen de 8 dagen een dagvaarding in kort geding aan u
  zal worden betekend.

  Tevens wordt u bij deze aangemaand om de gegevens van de personen die de
  kwestieuze berichten plaatsten mede te delen, bij gebreke waaraan ons
  lid bij de onderzoeksrechter strafklacht met burgerlijke partijstelling
  lastens u en lastens onbekenden wegens
  o.a. laster zal neerleggen.

  Huidig schrijven wordt u toegezonden onder alle voorbehoud en zonder
  enige nadelige erkenning.

  Het wordt u per e-mail toegezonden.

  Hoogachtend,

  VZW ANI-ZOO
  Christiane Van Caelenbergh

  http://www.ani-zoo.be

  Like

 7. Wegens een aanval van verplichte censuur is deze reactie, origineel daterend van 27/03/2007 gewist en in een aangepaste versie opnieuw geplaatst…

  Groot gelijk!
  We zijn het blijkbaar eens. En met ons nog veel anderen. Gelukkig maar
  Ik heb vrienden die hun honden bij ****** ******* kochten en die beesten zitten vol gedragsproblemen. En dan moeten ze die laten afmaken
  Zielig heel erg zielig

  Like

 8. Wegens een aanval van verplichte censuur is deze reactie, origineel daterend van 20/01/2008 gewist en in een aangepaste versie opnieuw geplaatst…

  hoop via deze weg enkele lezers de hel te besparen die mijn zoon en vriendin deze morgen hebben meegemaakt. Op 26 december 07 hebben zij een britse korthaar gekocht bij ******* ******* te *****-******** voor de prijs van 400 €. Het beestje is donderdag jl. ziek geworden en vandaag 20 januari 08 hebben zij het na 24 dagen in hun bezit moeten laten inslapen. Mijn zoon en vriendin zijn er echt kapot van. Zij zullen eerstdaags van de dierenarts een verslag ontvangen waaruit blijkt dat zij een ziek beestje hebben gekocht. Dit verslag blijkt niet voldoende te zijn voor *** van ******* ******* want zij eist dat wij bovenop de 120 € dierenartskosten ook nog eens met het dode beestje naar een laboratoria (volgens het contract) rijden om een autopsie uit te voeren. Zij wil niet instaan voor deze autopsiekosten en mijn zoon en vriendin kunnen het niet aan om met dit dode diertje rond te rijden. ******* ******* is enkel uit op geldgewin. Kwaliteit is hen onbekend. Als we op voorhand hadden geweten dat dit lieve poesje uit Tsechië kwam, hadden we het nooit gekocht. Waarschijnlijk komt het uit een nest van broodfokkers met alle gevolgen van dien. KOOP NOOIT BIJ ******* ******* : HET KAN JE EEN PAK VERDRIET BESPAREN ! DE ZAAKVOERDERS ZIJN ECHTE OPLICHTERS EN ZEKER NIET VOOR REDE VATBAAR.

  Like

 9. Wegens een aanval van verplichte censuur is deze reactie, origineel daterend van 28/03/2007 gewist en in een aangepaste versie opnieuw geplaatst…

  ******* *******. een zeer bekende winkel waar naar ik hoor toch nog veel mensen ene huisdier gaan aanschaffen.
  Toen mijn ventje twijfeld over de al dan niet aankoop van ene hondje, zijn we er ooit eens geweest. Ik ben midden in de winkel in huilen uitgebarsten. Het was niet om aan te zien, verschillende nestjes door elkaar die achter een glazen wand werden gezet, pups die smeekten om wat liefde en aandacht. Ik had de ganse winkel wel willen meenemen en doodknuffelen..MAAR, als je je verstand laat spreken, dan weet je gewoon dat zo’n diertje vol trauma’s zit die je er nooit meer uitkrijgt. Welke dieren komend aar terecht? De nestverstotelingetjes die niet verkocht geraken b.v.. ERRUG.

  Ikw as ook als de dood voor broodfokkers. Wta mij betreft zou dat veels trenger meotne gecontroleerd worden. Ik heb al dikwijls gehoord van pups die eigenlijk ziek zijn door ebsmettingen die ze in zo’n kennel oplopen (of doordat er teveel gefokt wordt een midnerwaardig gestel hebben omdat de teefjes gewoon compleet uitgeput zijn)
  Wij ehbebn onze 2 pups bij ene aprticulier gehaald. Ok, met onze laatste hebben we heel wat zorgen gehad, omdat die in het begin niet wou eten, maar het kwam vooral door het feit dat we net een hond verloren ahdden dat we daar helemaal in paniek van schoten. Meestal zijn dat gesocialiseerde honden, die veel geknuffeld worden (wij zagen dat meteen toen die mevrouw tegen de pupjes sprak, ze kon er moeilijk afscheid van nemen en ze heeft ons heel erg bijgestaan toen Nohrtje eetproblemen had)
  Dus een goede raad voor iedereen: ga gewoon niet naar zo’n dierenwinkel, noch op geld beluste koele broodfokker.

  Like

 10. Wegens een aanval van verplichte censuur is deze reactie, origineel daterend van 25/03/2008 gewist en in een aangepaste versie opnieuw geplaatst…

  Onze britse korthaar komt ook van ******** *******. ’s Morgens kwam hij samen met 3 andere kittens uit een kattenmandje aan in de winkel. Mijn dochter nam hem onmiddellijk in de armen. De beestjes hadden een lange tocht achter de rug. Toen we het gezondheidsboekje kregen werd het ons duidelijk dat hij uit Tjechië kwam. Hij bezat een chip die niet geregistreerd was. Na enkele dagen was zijn linkeroortje ontstoken en viel zijn oorhaar uit. Ik belde naar de winkel om dit te melden zodat de andere kittens ook niet geïnfecteerd zouden zijn geraakt. Ze antwoordden me koelweg dat ik mijn kitten mocht komen “omruilen”!!! Stel je voor, zoals een verkeerd aangekocht produkt! Ik was geshockeerd en antwoordde dat ik aan het katertje zeer gehecht was en dat dieren geen wegwerpmateriaal waren! Bij de veearts kreeg ik ook te horen dat ze al veel zieke en karaktergestoorde dieren uit die winkel behandeld had. Onze poes werd medisch volledig in orde gebracht, zijn oortjes werden behandeld, kreeg de nodige inentingen(in het medisch boekje waren die vervalst), zijn chip werd op onze naam geregistreerd. Intussen is hij 3 jaar en zeer gezond, is heel lief, maar heeft wel een karakterstoornis : nl plotse agressie. Hij valt plots aan, bijt en klauwt zonder enige reden. Dit bewijst dat hij te vroeg van bij zijn moeder weggehaald werd of geen mensen gewoon was als kitten ofwel uit inteelt verwekt werd. Ik vind het afschuwelijk dat dieren als “legbatterijen” gekweekt worden uit geldbejag met alle mogelijke gevolgen vandien voor het dier zelf en voor zijn baasje. Ondanks de velen bijt-en klauwwonden houden we toch zielsveel van onze lieve kater!

  Like

Reacties zijn gesloten.