Gezondheid

Heb van een vriendin een interessant boek te leen gekregen, Een leven lang fit voor vrouwen, van Harvey Diamond. Dat is een Amerikaanse voedingsdeskundige die blijkbaar ooit een afslankingsbestseller heeft geschreven en het in dit boek heeft over hoe je borstkanker kan voorkomen.
En ik moet zeggen dat ik, als vrouw in de risicogroep, open sta voor alles wat kan voorkomen dat die rotziekte nog dichter bij komt dan ze nu al is. Véél te dicht…
Ik zit nog maar aan pagina 65, en tot hiertoe heeft de auteur vooral zijn visie op kanker, gezondheid, ziekte en de medsiche praktijken uiteengezet. Een visie die radicaal staat op de meer tradiotionele visie. Het is een boek van zo’n 10 jaar oud, en als ik het zo lees en vergelijk met wat mijn mama moet doorstaan, dan is er al wel een en ander verbeterd. Patiënten worden tegenwoordig met een stuk meer respect bejegend en niet meer enkel als willoze objecten gezien. Mijn mama krijgt informatie, ze doen veel tests en ze doen ze grondig.
Toch blijf je ergens hulpeloos, want wat weet een leek nu over kanker…? Je moet je leven in iemand anders handen leggen, iemand die dingen weet die jij niet weet, en dat is en blijft moeilijk.
Het positieve aan het boek van Diamond, is dat hij afwil van de passieve, angstige mens. Hij wil dat mensen actief weer de verantwoordelijkheid opnemen voor hun leven, en zo voor een stuk de angst voor ziekte wegnemen. Uiteraard niet door zich af te keren van de medische wetenschap, maar door de nadruk te leggen op preventie, het voorkomen van het kwaad.
Wat die manier is, om gezond te leven, daar ben ik nog niet aan toegekomen. Ik zal het hier dus nog eens over moeten hebben als ik dit boek uitheb. En een ander boek besteld en gelezen heb, een boek van Jane Plant, ook over borstkanker. Maar ik vermoed dat de sleutel volgens beide auteurs in onze voeding ligt. En als ik daarover nadenk, kan ik me daar alvast deels in terugvinden.

Een gedachte over “Gezondheid

  1. ach Josie… als zelfs de grootste gezonde voedingsfreak ooit – Linda McCartney – geveld werd door kanker… ik weet niet hoor, maar ik ontzeg mezelf dan liever niks, in plaats van altijd op vanalles te moeten letten… je mag nog zo goed op je voeding letten als je wil; tenslotte kun je op ieder moment van de dag doodgereden worden. Of stomweg van de trappen vallen en uwe nek breken. Death is nu eenmaal a motherfucker…

    Like

Reacties zijn gesloten.