Help een handje…

Voor een verbod op stroomhalsbanden voor honden!

Blaffen is voor de hond een natuurlijk communicatiemiddel om uiting te geven aan zijn gevoelens zoals angst,ongemak en verveling. Blaffende honden waarschuwen ook voor gevaar en indringers. Onophoudelijk lang blaffen wijst echter op een probleem en er bestaat maar één goed middel om dit gedrag te stoppen,namelijk de oorzaak wegnemen.

Een voorbeeldje:
Rikki begint te blaffen vanaf het moment dat zijn verzorger  de deur uitstapt om te gaan werken tot die weer thuis is. Dit is voor Rikki de manier om te zeggen: “Ik verveel me, ben bang alleen, kan niet op tijd mijn plasje gaan doen…”
Indien Rikki’s verzorger hem had geleerd alleen thuis te zijn met een speeltje om de tijd te verdrijven en zou zorgen voor een oppas die hem  eens  lekker laat rennen ,was het probleem opgelost.

Fabrikanten van stroomhalsbanden beweren in hun reclamefolders een ‘gemakkelijke’ oplossing te bieden tegen overdreven blaffen en het gezeur van de buren hierover.Leg je hond het zwijgen op met een stroomhalsband, die bijvoorbeeld door een ontvanger de trillingen van de stemband opvangt  en elektrostatische schokken geeft. Je kan die schokjes zelfs sterker maken tot de hond stopt met blaffen!

Indien Rikki, de hond uit ons voorbeeld,die halsband had gekregen, zou hij wel gestopt zijn met blaffen,maar uit frustratie en ellende was hij ander probleemgedrag gaan vertonen, zoals plassen op het tapijt, aan de meubels knagen of deuren kapot krabben.

Naast de antiblafhalsbanden, bestaan er soortgelijke stroomhalsbanden om honden te trainen of binnen de tuin te houden, de zogenaamde onzichtbare omheiningen. Al deze systemen zijn gebaseerd op straffen, wat al haaks staat op moderne opvoedingsmethoden  die beloningsgericht werken.
Gedragsdeskundigen  hebben door onderzoek aangetoond dat de hond stress en pijn ervaart bij die elektronische banden. Bovendien is het gevaar van onoordeelkundig gebruik en zelfs opzettelijk misbruik zeer groot. Honden, die niet vlug genoeg gehoorzamen naar de zin van het baasje kunnen immers zo vaak sterkere schokjes krijgen dat de grens van mishandeling bereikt wordt of zelfs overschreden.
Pijn en straffen horen niet thuis in de opvoeding van levende wezens en daarom zou de verkoop van die stroomhalsbanden onmiddellijk moeten verboden worden. Om bovenstaande redenen heeft de Dierenbescherming in Nederland zich al hevig uitgesproken tegen het gebruik van deze halsbanden. Op 2 oktober 2003 besprak de Belgische Vereniging voor HondenGedragsTherapeuten (BVHGT) de problematiek van de halsbanden en kwam tot de conclusie dat het vrij verkopen van de elektrische halsbanden zou moeten verboden worden. Ook de Vlaams Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie stelt dat er een verbod moet komen op de vrije verkoop, het gebruik en in bezit hebben van deze elektronische toestellen.

In november 2003 stelde mevrouw Magda De Meyer (sp.a-spirit) een vraag aan bevoegde minister Demotte over de problemen met de antiblafhalsbanden. Zijn antwoord hierop was dat het probleem hem, zoals volksvertegenwoordiger Magda De Meyer aangaf, een overtreding op de wet van 1986 betreffende het dierenwelzijn leek. Op basis van artikel 4 van deze wet wordt gesteld dat niemand de bewegingsvrijheid van  het dier dat men houdt, verzorgt of te verzorgen heeft, zodanig mag beperken, dat het dier onvermijdbare pijn lijdt of aan letsels wordt blootgesteld. Het gebruik van  stroomstoten om het dier te beletten weg te lopen bijvoorbeeld, wordt beschouwd als een vermijdbare pijn, aangezien hiervoor andere manieren bestaan, alsook om het blaffen te stoppen of dieren af te richten.
Minister Demotte zou onderzoeken op welke wijze de verkoop en het gebruik van deze banden zou verboden kunnen worden.
We staan nu 3 jaren verder, en de dieronvriendelijke halsbanden zijn nog steeds vrij in de handel te verkrijgen, en lijken wel aan een opmars toe.

Help ons mee om te ijveren voor een verbod op deze halsbanden. In Denemarken, Finland, Slovenië, Zweden, Noorwegen en Zwitserland is de vrije verkoop trouwens al verboden. België mag niet achterblijven! Stuur daarom onderstaande brief naar Minister Demotte, en vraag hem om hoogdringend werk te maken van een verbod.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
Dhr. Rudy Demotte
Kunstlaan 7
1210 Brussel
Fax.: 02/220 20 67
info@rudydemotte.be

 

Voorbeeldbrief :


Geachte minister Demotte,
 
In 2003 lanceerde volksvertegenwoordiger Magda De Meyer een oproep om de vrije verkoop van stroomhalsbanden te verbieden. Uw antwoord op haar vraag was dat het voorgelegd probleem u inderdaad een overtreding op de wet van 1986 betreffende het dierenwelzijn leek, dat u de mening deelde dat de stroomhalsbanden een te verwerpen manier zijn om honden in bedwang te houden en dat u zou onderzoeken op welke wijze de verkoop en het gebruik ervan zou kunnen worden verboden.
 
We zetten u nog even enkele argumenten voor een verbod op een rijtje:

 • studie aan de universiteit van Utrecht heeft uitgewezen dat deze banden stress en pijn veroorzaken bij de hond;
 • gedragsdeskundigen in binnen- en buitenland, dierenartsen en beloningsgerichte hondenscholen keuren het gebruik van deze dieronvriendelijke banden af;
 • onoordeelkundig gebruik en opzettelijk misbruik kunnen ernstige nadelige gevolgen hebben voor het gedrag en welzijn van de hond;
 • er bestaan  voldoende diervriendelijke alternatieven  om honden op te voeden;
 • straffen en pijnigen is ethisch onaanvaardbaar en ondoeltreffend  als opvoedingsmethode, zelfs bij probleemgedrag

We staan nu drie jaren verder en omdat de halsbanden op steeds meer plaatsen vrij te verkrijgen zijn,  zou ik u met aandrang willen vragen om het verbod op de verkoop en het gebruik van deze stroomhalsbanden (antiblafhalsbanden  en elektronische afsluiting) in de dierenwelzijnswet op te nemen.
In de hoop op een snelle positieve ontwikkeling, groet ik u,

Hoogachtend,

 

——————————————————————————————-
Mogen we u ook vragen een mail te sturen naar ColliShop van de keten Colruyt. Bij deze on-line winkel kan je ook nog steeds antiblafhalsbanden en africhtingsbanden kopen. Zoals boven aangegeven kunnen deze bij onoordeelkundig gebruik ernstige nadelige gevolgen hebben voor het gedrag en welzijn van de hond.

Onderstaand vindt u de adressen en een voorbeeldbrief.

ColliShop: ColliShop@colruyt.be; rode.telefoon@colruyt.be; dirk.berteloot@collishop.colruyt.be

 

Voorbeeldbrief:

 

Beste,
 
In de najaarscataloog 2006 zijn de Pets Safe Instant Fence en  Pet Safe  Pro Dog Trainer  opgenomen. Deze elektronische hulpmiddelen zijn zeer dieronvriendelijk.
Een studie aan de Universiteit van Utrecht  door Dr. Schilder heeft aangetoond dat honden wel degelijk stress en pijn ervaren bij het gebruik van stroomhalsbanden.
Dit systeem, waarbij in het geval van de Dog Trainer, 8 correctieniveaus kunnen ingesteld worden, is gevoelig voor onoordeelkundig gebruik én zelfs misbruik, waarbij de grens van het ethisch toelaatbare overschreden wordt. Indien de
hond niet meteen doet wat het baasje verlangt, kunnen de impulsen versterkt en telkens herhaald worden, waarbij de grens van mishandeling bereikt of overschreden wordt.
De Belgische Vereniging voor HondenGedragsTherapeuten heeft zich trouwens al op 2 oktober 2003  tegen het gebruik van elektronische  halsbanden gekant. Ook de Vlaams Diergeneeskundige Werkgroep Ethologie stelt dat er een verbod moet komen op de vrije verkoop, het gebruik en in bezit hebben van deze elektronische toestellen.
We zetten u nog even enkele argumenten voor een verbod op een rijtje:

 • studie aan de universiteit van Utrecht heeft uitgewezen dat deze banden stress en pijn veroorzaken bij de hond;
 • gedragsdeskundigen in binnen- en buitenland, dierenartsen en beloningsgerichte hondenscholen keuren het gebruik van deze dieronvriendelijke banden af;
 • onoordeelkundig gebruik en opzettelijk misbruik kunnen ernstige nadelige gevolgen hebben voor het gedrag en welzijn van de hond;
 • er bestaan  voldoende diervriendelijke alternatieven  om honden op te voeden;
 • straffen en pijnigen is ethisch onaanvaardbaar en ondoeltreffend  als opvoedingsmethode, zelfs bij probleemgedrag

Ik vraag  u om de verkoop van deze producten te stoppen en  een diervriendelijk alternatief om honden op te voeden te steunen.
 
Met beleefde groeten,
 

 

Laat ons ook even weten indien je een mail stuurde: info@biteback.be
Bron: http://www.biteback.be/action/e_action_detail.php?actid=2789

3 gedachten over “Help een handje…

 1. Soms zijn zo’n halsbanden de enige oplossing.
  Je kent misschien Eiko’s wegloop probleem? Ze ging lopen omdat ze wist dat mijn gezag op dat grasveld NUL was en zij dus vrij was om brood van de vogeltjes te gaan eten = beloning. Geen enkele beloning die ik haar gaf, verbaal, aandacht of eten, kwam boven het brood te staan. Maw: ze werd harder beloond om weg te lopen dan ze ooit kon beloond worden om terug te komen. Moet ik dan altijd iemand meenemen die haar gaat halen? Want dat brood van de vogeltjes is vaak beschimmeld, roeide vorig jaar de halve eendenpopulatie op door een salmonellabesmetting op het oud brood, én levert bij Eiko regelmatige diaree en nu dus een stuk zwakker darmstelsel.
  Ze kon verdorie sterven hieraan!!!
  Indien ik niet was verhuisd was er geen oplossing in het visier. Haar uitlaten aan de lijn kon ik niet doordat het terrein zo drassig was.
  Doordat ik nu in ’n ander gebouw op kot zit en haar compleet heropvoedde op ’t vlak van plassen op een bepaalde plaats, is het probleem tot nu toe opgelost.
  Stel: eiko kreeg 2x een schok op het moment dat ze het brood aanraakte én ik het haar luid verbood. De shock straf hangt aan mijn verbale straf! Na enkele keren oefenen en onderhouden (zonder ketting welliswaar) kan dit dus een oplossing bieden!

  En zeg mij btw eens welk levend wezen is opgevoed zonder straf. Consequent belonen en straffen omwille van de juiste redenen is de taak van een goede baas (met natuurlijk de nadruk op belonen). Met straffen bedoel ik wel vooral verbaal, intonatie, woorden, negeren, hondengedrag (muil vastnemen, in nek duwen, etc), en pas op ’t laatste moment een tik indien het te gevaarlijk wordt (hond eet rattevergif en wil niet stoppen vb). Het wordt hier véél te eenzijdig voorgesteld.
  En denk nu aub niet dat ik voor die halsbanden ben. Ik denk alleen dat ze als laatste oplossing niet mogen verboden worden. Wél dat hun gebruik als foltertuig moet gestopt worden vb door er een licentie aan vast te koppelen ofzo!

  Groetjes,
  Daphné en Eiko

  Like

 2. En hoeveel mensen die een hond hebben kennen genoeg van hondengedrag en -opvoeding om zo’n band op een doeltreffende manier -voor zo ver dat zou bestaan, want ik denk van niet- te kunnen gebruiken? Ik denk bitter weinig, en ondertussen wordt dat zomaar vrij gepromoot. Vind dit absoluut niet kunnen. Deze dingen zouden jaren geleden al verboden moeten zijn, punt uit. Om een kind ga je toch ook geen anti-huilhalsband hangen? Dat is anders net hetzelde.

  Like

Reacties zijn gesloten.