El Septimo Dia

Woensdag de nieuwe Zone 09 opgepikt, en wat blijkt, ze geven vrijkaarten weg voor een avant-première, wel diezelfde avond nog. En het geluk was die dag aan onze zijde, want we hebben 2 kaartjes gewonnen.
 
Wij dus om 19u45 naar de cinema voor El Septimo Dia, een Spaanse film van de 73(!) jarige Carlos Saura. Hierin wordt langzaam aan het verhaal ontvouwd van een uit de hand gelopen familievete, gezien vanuit het oogpunt van de mooie jonge dochter van een van de betrokkenen.
 
In deze film geen verklaringen of uitleg. Maar dat is hier eerder een plus dan een tekort. De sfeer is van meet af aan grimmig en de dingen lopen traag maar onvermijdelijk op hun schokkend einde toe. Schokkend, temeer omdat de film gebaseerd is op waar gebeurde feiten. Wat begint bij een ruzie over de grenzen van een stuk land, verder gaat onder de vorm van een tragische liefde over moord, poging tot moord en brandstichting, eindigt in een heuse slachtpartij.
 
In deze film zijn het de mannen die de gruwelijke feiten begaan, maar zijn het ontegensprekelijk de sterke vrouwen die de touwtjes in handen hebben. De waanzin en haat springt soms bijna van het scherm. Dit alles bedachtzaam en heel mooi in beeld gebracht.
 
Deze film is een aanrader, een verademing tussen de zomerse blockbusters, al is het misschien niet aan te raden deze film te gaan bekijken na een zomerse avond terrassen, want het verschil in sfeer zou nogal groot kunnen zijn…

2 gedachten over “El Septimo Dia

Reacties zijn gesloten.