Honden

Ik wéét het, CMS zit al een eindje te suggereren dat ik eens wat meer persoonlijke dingen op deze blog moet loslaten, but what can I say, ik ben echt supergelukkig, is dat niet voldoende info… LOL
Nee, laat me het vandaag nog eens over één van mijn passies hebben, de dieren, meer bepaald, honden.
Een paar dagen geleden stond er nl weet een van die berichten in de krant, zoals je er veel te veel kan lezen, hond valt oud vrouwtje aan, hond wordt neergeschoten. Ik kan mij daar zo enorm in opwinden… Ok, die hond heeft iemand aangevallen, echt positief is dat natuurlijk niet te noemen. Maar volgens mij valt een hond niet zomaar aan. In 90% van de gevallen gaat het om fouten bij de baas. Veel mensen behandelen een hond compleet verkeerd, en als de hond dankzij hen dan uit de bocht gaat, dan wordt de hond gestraft en mag de baas ongehinderd een nieuwe hond in huis halen om weer dezelfde fouten te maken. Wat voor een geschift systeem is dat eigenlijk?
Ik kan maar een oorzaak bedenken waarom een hond agressief zou worden zonder reden, en dat is een hersentumor. Maar je gaat mij niet wijsmaken dat elke agressieve hond een hersenafwijking heeft. Correct me if I’m wrong.
Ik denk dat de oorzaken veel vaker te zoeken zijn bij een fundamenteel verkeerde opvoeding en/of slechte behandeling van het dier.
Zo lijken te veel mensen niet te beseffen hoe cruciaal de eerste levensweken van een pup zijn, en dat de hond dan gesocialiseerd moet worden. Indien dat niet gebeurt, heb je natuurlijk niet per defintie een moordmachine, ik heb trouwens thuis zelf een geadopteerde hond met gedragsproblemen, maar de kans is wel groter dat de hond gestoord gedrag zal vertonen.
En als je dan denkt aan de hondensupermarkten, waar pups massaal worden geïmporteerd uit het Oostblok, of aan kwekers die enkel aan hun centen denken en niks inzitten met de dieren, of aan eigenaars die niet beseffen waar ze mee bezig zijn, dan kan het toch niet anders of vroeg of laat gaat er ergens iets fout. Hoe erg dat ook is. Maar is dat dan de schuld van de hond in kwestie? Ik denk het niet…
Een hond is immers een dier, dat net zoals alle andere levende wezens een opvoeding nodig heeft, dat dingen leert, dat reageert op de manier waarop het wordt behandeld, en geen machine die je uit de kast haalt wanneer je er behoefte aan hebt en die altijd min of meer hetzelfde reageert.
Stof om over na te denken.
 

3 gedachten over “Honden

 1. héhé je verstond de “ratjes” in chicken runj niet zo goed??? las ik bij je post bij Januar!
  ewel..vreemd…het waren nochtans echte gentenaars!!!! die zou je toch al heel goed moeten begrijpen! ;-)))
  cms

  Like

 2. inderdaad, dat is waar. Hoe goed men een hond ook opvoed, altijd zit er dat instinct in waar dieren gewoon niet van onder kunnen. Je moet altijd goed weten waar je mee bezig bent als je een dier opvoedt en er mee speelt. Ik weet nu al dat ik mijn toekomstige kinderen niet alleen ga laten bij onze toekomstige woefie. Want die zullen er komen!! Zowel woef als kindjes!
  Ik vind ook dat te weinig mensen zich informeren over het karakter, de zorgen en gezondheid van hun hond en de opvoeding die ze hun hond moeten geven. Ook de mate van verantwoordelijkheid ontglipt veel mensen en het inschatten vooraf hoe ze dat gaan aanpakken.
  In ieder geval, een gewaarschuwd man (of vrouw)…

  Like

Reacties zijn gesloten.